Облрада просить не допустити приватизації Миколаївської обсерваторії

Облрада просить не допустити приватизації Миколаївської обсерваторії

Укрінформ
Голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко звернулася до голови Верховної Ради та Кабінету міністрів України з проханням не допустити приватизації науково-дослідного інституту "Миколаївська астрономічна обсерваторія" (МАО).

Про це повідомляє пресслужба обласної ради.

«2 жовтня 2019 року Верховною Радою України визнано таким, що втратив чинність "Закон України про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Ним у 1999 році МАО було включено до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації. Голова Миколаївської обласної ради направила термінове звернення до народних депутатів від Миколаївщини, голові Верховної Ради та Кабінету міністрів України з проханням не допустити приватизації Миколаївської астрономічної обсерваторії. Адже вона має важливе історичне значення для Миколаївщини та України в цілому», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що колектив обсерваторії, депутати обласної ради та громадськість занепокоєні можливістю приватизації унікального науково-дослідного інституту, яка ставить під загрозу його подальшу долю.

Читайте також: На приватизацію найближчим часом передадуть 800 підприємств — Милованов

Миколаївська астрономічна обсерваторія - одна з найстаріших у східній Європі. Незабаром їй виповниться 200 років і вона внесена до попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

В співпраці з іншими обсерваторіями тут створено Українську мережу оптичних станцій (УМОС) для спостереження за космічними об’єктами в оптичному діапазоні. МАО має 4 телескопи для спостереження космічних об’єктів на навколоземних орбітах.

На її території є парк з рідкісними деревами та ендеміками. А в тутешньому музеї є чимало унікальних експонатів, причому досі діючих. Серед них - колекція високоточних механічних годинників, виготовлених у 18 - 20 століттях відомими світовими майстрами. А у місцевій бібліотеці – 70-тисячне зібрання старовинних книжок. Найстарішим екземплярам - понад 400 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-