3D принтер, STEM-освіта та електронний тир: Галицинівська ОТГ інвестує у розвиток дітей

3D принтер, STEM-освіта та електронний тир: Галицинівська ОТГ інвестує у розвиток дітей

Децентралізація
Укрінформ
Допоки інші думають, як зробити так, щоб молодь не покидала села, в Галицинівській ОТГ на Миколаївщині взялися активно вирішувати цю проблему 

Розпочали зі шкіл. Бо, за словами голови громади Івана Назара, освіта є пріоритетним напрямком розвитку ОТГ. Сьогодні 68 відсотків її бюджету витрачається саме на ці цілі. Тут переконані, що за молоддю – майбутнє. Якщо вона матиме все необхідне для свого розвитку в селі, то не їхатиме звідси, а залишатиметься і розбудовуватиме свою громаду.

Сьогодні Галицинівська ОТГ, яка утворилася у 2017 році, об’єднує 6 сіл, де проживає 9,2 тисячі населення. Серед них 1800 дітей дошкільного та шкільного віку. Тут працює 5 загальноосвітніх шкіл і 5 дитсадків. Ця громада вважається найзаможнішою на території області. Бюджет 2019 року складає майже 130 мільйонів гривень. З них — 91,8 млн – власні кошти. Вона одна з небагатьох, хто платить реверс державі. На її території знаходяться таке велике підприємство як Миколаївський глиноземний завод, кілька фермерських господарств та низка інших.

Важко повірити, але це факт: у школах саме цієї громади діти мають повноцінний доступ до таких сучасних новинок як інклюзивно-ресурсний, мультимедійний та лінгафонний центри, кабінет робототехніки, STEM-лабораторія, соляна печера і навіть електронний тир. А ще тут діти змалку опановують такий предмет як фінансова грамотність. Не дивно, що вже сьогодні третина населення ОТГ – молодь.

Новий освітній простір в окремо взятій громаді

Миколаївські журналісти стали свідками новітніх шкільних перевтілень Галицинівської ОТГ під час престуру, організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Перша зупинка – Лупаревська загальноосвітня школа. Екскурсію закладом проводить президент школи Діана Борисенко. Адже учнівському самоврядуванню тут приділяють велику увагу.

Щоб розпочати освітню реформу - не чекали вказівок згори. «Ми вже давно відмовилися від шкільної форми й всього того, що нагадує учням про застарілі методи виховання. Активно створюємо новий освітній простір на засадах демократії. Намагаємося бути ближчими до дітей, прислухатися до їхньої думки і всіляко підтримувати. Особисто я, як директор, завжди беру активну участь в різних шкільних заходах і не боюся здатися смішною», - розповідає директорка школи Валентина Кондратюк.

Школа невелика, всього 126 учнів. Але вони мають все необхідне для повноцінного навчання і розвитку. На базі бібліотеки обладнана сучасна медіатека з доступом до інтернету. Слід зазначити, що тут є місця для усамітнення дитини, яка прийшла почитати книгу і хоче залишатися непомітною для інших. Незабаром планують створити  телестудію для запису й обробки відео та власний YouTube-канал.

У школі - відремонтована спортивна зала, працюють гуртки, факультативи. Є навіть скалодром. Проводяться змагання з футболу, волейболу, баскетболу, шахів тощо.

Окрасою навчального закладу можна вважати і кабінет іноземних мов. І не лише через його оригінальне оформлення, нові меблі та комп’ютери. Тутешня вчителька англійської мови Юлія Шапотюк стала учасницею телевізійного реаліті-шоу «Громада на мільйон», в рамках якого побувала у Фінляндії. Відтепер отриманий досвід фінської освіти, що вважається однією з найпрогресивніших у Європі, реалізовується і в цій школі. «Як бачите, в класі немає дошки, замість неї з'явився мобільний фліпчарт. Всі парти рухомі, їх можуть пересувати по кілька разів за урок. А ще фінські вчителі приділяють багато уваги міміці, рухам, усмішці. Діти там не зубрять, а вивчають матеріал в процесі гри. Все це тепер практикуємо і ми», - розповідає директорка.

Вона також веде нас до кімнати, де встановлено новинку – єдиний на Миколаївщині електронний тир, придбаний на кошти громади. Його вартість 150 тисяч гривень. Дітям тут неймовірно цікаво. Тир вмикають зранку і працює він аж до кінця уроків. Постріляти можна не лише під час перерви, а й організовано спеціальні факультативні заняття. За порядком слідкують учні старших класів. Постріляти в електронному тирі може кожен учень, починаючи з 5 класу і до 11-го. Також тут проводяться заняття з військової підготовки для старшокласників.

Від сучасного стадіону до мультимедійних центрів

У школі сусіднього села Лимани навчається 212 учнів. Відразу впадає в око новенький стадіон зі штучним покриттям. Діти весело ганяють у футбол, а директорка закладу Олена Олійник показує нам капітально відремонтовану їдальню, де учні 1-4 класів харчуються безкоштовно, а всі інші мають змогу придбати повноцінний обід за 15 гривень. Також виблискує новими меблями і свіжопофарбованими стінами актова зала, класні кімнати, інклюзивно-ресурсний центр з сучасним обладнанням. А ще тут є мультимедійний та лінгафонний центри і навіть музей села.

«Все це придбано за кошти нашої громади. Керівництво нам майже ні в чому не відмовляє, робить все від них залежне, щоб наші діти почувалися комфортно і не відчували себе обділеними порівняно навіть з елітними міськими школами», - каже директорка.

Її колега Тетяна Вітвіцька з Галицинівки також не нахвалиться турботою керівництва ОТГ про їхню школу, у якій здобувають знання 275 дітей. Особлива тутешня гордість - STEM-лабораторія, де учні на практиці освоюють предмети природничо-математичного циклу і готуються до самостійного життя, знайомлячись з новими професіями. Далеко не в кожній, навіть міській школі, ви знайдете, крім комп'ютерів, ще й інтерактивні панелі та новітні набори для робототехніки. Родзинкою є ще й 3D принтер, на якому учні вивчають основи моделювання і навіть вже навчилися роздруковувати брендові сувеніри. Діти розповідають, що за допомогою цих конструкторів можна створити багато речей, скажімо, барометр для прогнозу погоди, дисплей і таке інше.

Далі прямуємо до лабораторії фінансової грамотності, де тутешнім школярам викладають відповідний предмет. Вона також забезпечена сучасними методичними посібниками, за допомогою яких діти вчаться користуватися грошима, правильно планувати бюджет, не лише власний, а й проєктів, які реалізує громада. Вчаться і самі розробляти ті чи інші проєкти і розраховувати їхній кошторис. Директорка школи каже, що незабаром школярі отримають від одного з банків картки юніора, щоб вчитися користуватися кредиткою і розраховуватися за покупки в безготівковій формі.

Школа також придбала новеньке обладнання для кабінетів іноземної мови та лінгафонного, створюється ресурсна кімната та медіацентр для всієї громади.

«За кошти громади також зробили капремонт їдальні і встановили там нове обладнання. Зараз обід для учнів 5-11 класів коштує 16 гривень, але ми працюємо над урізноманітненням форм харчування і невдовзі маємо відкрити буфет та організувати «шведський стіл». Працювати ще є над чим. Але ми невпинно рухаємося вперед, значною мірою і тому, що маємо підтримку і розуміння керівництва нашої ОТГ», - сказала Вітвіцька.

Дійсно, ідей у цієї громади багато. Недаремно ж заступником голови ОТГ з гуманітарних питань і соціальної політики  тут працює 27-річний Віктор Сікаленко, який до того ж, є керівником ГО "Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива» та переможцем конкурсу проєктів Агентства США з міжнародного розвитку в межах програми "Долучайся". Завдяки молодій команді тут реалізується низка проєктів за міжнародні кошти. До бюджету ОТГ вже залучено 6 мільйонів гривень від іноземних донорів.

Слід також зазначити, що освітній процес невіддільний від життя громади. Дітей вчать любити своє село, не забувати про його історію, традиції. Створили навіть настільну сімейну гру на зразок відомої «монополії» – «МоноГалицинівщина», щоб краще пізнавати свою громаду. Виготовили 200 екземплярів і розповсюдили у соціальних закладах, бібліотеках, установах ОТГ.

«Ми хочемо змінюватися і вдосконалюватися, у нас великі плани на майбутнє. Незабаром в кожному селі буде спортивний майданчик з футбольним полем. Вже закуповуємо обладнання восьми сучасних майданчиків для занять воркаутом», - зазначив голова ОТГ Іван Назар.

Схоже, що так воно і буде.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Алла Мірошниченко, МИКОЛАЇВ.

Фото автора 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-