Івано-Франківська облрада вимагає продовжити земельний мораторій

Івано-Франківська облрада вимагає продовжити земельний мораторій

Укрінформ
Депутати Івано-Франківської обласної ради вимагають продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2021 року.

Відповідне звернення депутати облради ухвалили на позачерговій сесії і направили до Президента Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та до народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, в умовах реальних загроз державності та незалежності України, нових геополітичних викликів перед майбутнім нації, вимагаємо продовжити мораторій до 1 січня 2021 року на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення, комунальної, державної та приватної форм власності», - йдеться у зверненні.

Читайте також: Уряд зробив перший крок до здешевлення кредитів на купівлю сільгоспземлі — Гончарук

Наголошується, що для української нації земля – це єдиний стратегічний ресурс, який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження генофонду, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України у світі.

Депутати переконані, що в умовах агресії проти України та анексії Криму вільний обіг земель може призвести до ситуації, коли «українці стануть наймитами на власній землі, а українські багатства скуплять завуальовані агресори та завойовники».

Таким чином, облрада зажадала заборонити торгівлю землею сільськогосподарського призначення до відновлення територіальної цілісності України. Також депутати вимагають створити державний земельний банк, який мав би забезпечити регулювання впорядкованого обігу земель сільськогосподарського призначення, та просять впроваджувати державні програми для розвитку кооперативного руху, сімейних фермерських господарств та створення сільськогосподарської техніки, щоб поступово обмежити використання імпорту.

Читайте також: У Раді думають, як змінити правила безкоштовного отримання землі

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-