Громада на Тернопільщині розвиває паломницько-релігійний туризм

Громада на Тернопільщині розвиває паломницько-релігійний туризм

Децентралізація
Укрінформ
У Золотниківській ОТГ, що на Тернопільщині, тісна співпраця громади з духовним центром у селі Зарваниця дала змогу ефективно розвивати паломницько-релігійний туризм.

Поїздку для журналістів у ці місця організували працівники Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Голова Золотниківської ОТГ Данило Бугай підкреслив, що тут уже переконалися в економічній доцільності розвитку та підтримки туристичної сфери.

"До утворення громади ми мали загальний бюджет 4,7 млн грн. А зараз – понад 48 млн грн. У нас - 11 шкіл, 7 дитячих садків, 16 бібліотек, 14 ФАПів, діють ЦНАП, школа мистецтв, пожежна частина, територіальний центр соціального обслуговування. Це все бюджетні установи, на утримання яких потрібні великі гроші і яких часто не вистачає. Тому серед іншого орієнтуємось на туризм, зокрема паломницько-релігійний, адже на території громади у селі Зарваниця розташований Марійський духовний центр, де століттями зберігається чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері", - сказав він.

За словами голови ОТГ, сакральні пам’ятки є і в деяких інших населених пунктах, і саме сюди місцева влада намагається привабити туристів.

"Ми нещодавно підписали угоду у сфері релігійного туризму з головою громади зі словацького Хоньковце Радославом Гвождяком. Намітили низку взаємних поїздок туристичних груп, розробили спеціальні програми перебування мандрівників зі Словаччини та інших країн у нашій громаді, зокрема у Зарваницькому духовному центрі. Зараз розробляємо веломаршрути до сакральних пам’яток з орендою велосипедів, облаштовуємо паркувальні місця біля туристично привабливих об’єктів, визначаємо садиби, де господарі могли б надати комплекс послуг для туристів-паломників, що прямують до Зарваниці", - розповів Данило Бугай.

За його словами, у громаді налагодили тісну співпрацю з духовним центром у Зарваниці у частині підтримки розвитку паломницького тризму. В останні роки тут за сприяння громади й адміністрації духовного центру відкрили нові стоянки для автомобілів, налагоджено обслуговування туристів-паломників, з’явилися нові робочі місця.

"Варто розрізняти паломницький та релігійний туризм, - розповідає ректор Марійського духовного центру у Зарваниці отець Володимир Фірман. - Паломницький туризм – це тоді, коли турист-паломник йде до певного місця, скажімо, такого, яким є Марійський духовний центр, і налаштований там отримати певні духовні речі - зцілення, зміцнення духовних засад. А релігійний туризм - це, переважно екскурсії, пізнавальні поїздки. Але тут, у Зарваниці, ці два види туризму переплелися".

Фірман нагадав, що на початку 1990-их років, коли тут відкрили парафію і доступ до чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері, були масові відвідини святого місця. Але за останні 20 років, коли створили Марійський духовний центр, туристи почали сюди приїжджати або спеціально, або дорогою у Карпати. "Тому ми змушені були облаштовувати разом з місцевою громадою для такої категорії туристів цілу інфраструктуру. Адже туристи хотіли переночувати, придбати певні пам’ятні сувеніри, купити фотоальбоми, буклети, поїсти, випити кави", - розповідає отець Володимир Фірман.

За його словами, щороку Зарваницю відвідує від 1 до 1,5 млн осіб. Зрозуміло, що священникам, яких у Марійському духовному центрі десятеро, забезпечити усім необхідним таку кількість відвідувачів важко - вони заледве встигають провести екскурсії для окремих туристичних груп. Тому налагоджено співпрацю із Золотниківською ОТГ, волонтерами, які допомагають священнослужителям у дні масового відвідування святого місця, особливо під час Всеукраїнських християнських прощ.

"Зарваниця увійшла у десятку найбільших Марійських центрів світу. Стає все більше зарубіжних туристів... Ми розробляємо для таких категорій програми перебування. От, спільно з ОТГ розробили п’ять турів для гостей зі Словаччини, зараз чекаємо туристів-паломників з Будапешта, які хочуть побути у нас кілька днів. А про поляків і німців я вже й не кажу, звідти маємо постійний потік туристів, які цікавляться нашою сакральною культурою. Для них ще організовуємо тури до місць, де у храмах зберігаються чудотворні ікони. А таких у нас, на Тернопільщині - понад 20, дві з них у нас тут, в Зарваниці. Вони короновані у Ватикані Папою Римським і упродовж століть зцілюють багатьох віруючих", - зазначив ректор Марійського духовного центру.

Він розповів, що туристів цікавить і собор Зарваницької Божої Матері, і хатинка Матері Божої, споруда-копія тієї, що була у Назареті. А торік на території Марійського духовного центру почав діяти комплекс споруд – «Український Єрусалим», наступного року думаємо відтворити і Вифлеєм - із шопкою та відповідними атрибутами.

Читайте також: До Мукачівської тергромади приєдналося сьоме село

Своєю чергою, радник з питань регіонального розвитку Тернопільського ЦРМС Наталія Онищук наголосила, що туризм – додатковий та ефективний інструмент розвитку громад.

"На прикладі Золотниківської громади ми бачимо, що за умілого підходу, чіткого стратегічного планування, аналізу своїх можливостей та визначення пріоритетних об’єктів, які будуть цікавими для потенційних туристів, можна пожвавити їхній потік у громаду, а отже, мати від цього певний фінансовий зиск", - сказала вона.

Онищук зазначила, що якісний туристичний продукт – це робота не одного дня. Проте коли громада бере курс на збереження та популяризацію історичної спадщини, розвиток сучасних атракцій та оригінальних форм туристичного продукту, то результат неодмінно буде.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Олег Снітовський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-