«Громада мрії»: на Рівненщині пройшов кінофестиваль про здобутки ОТГ

«Громада мрії»: на Рівненщині пройшов кінофестиваль про здобутки ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Кінофестиваль документальних фільмів «Громада мрії», присвячений здобуткам ОТГ, пройшов на Рівненщині.

Про це на заході, організованому Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», розповів голова журі фестивалю Олександр Гладунов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Загалом було подано 63 короткометражні стрічки від 10 ОТГ та двох телеканалів про соціально-економічний розвиток громад, збереження культурних традицій, історію населених пунктів», – сказав Гладунов.

За його словами, визначено сім найкращих короткометражок, у яких продемонстровано вміння авторів показати найзнаковіші перетворення у селах, що стали можливі завдяки утворенню ОТГ.

Коментуючи фільми-переможці під час їхнього показу, ініціатор такого своєрідного конкурсу, експерт Рівненського ЦРМС Василь Туз зазначив, що на місцях до зйомок були залучені не професіонали кіно, а аматори, яким вдалося показати особливості господарювання ОТГ та новації, впроваджені за рахунок державних, власних та коштів, одержаних завдяки перемозі в обласних і всеукраїнських конкурсах об’єднаних територіальних громад.

«Демидівська ОТГ, наприклад, представила кінорозповідь про кардинальні зміни, що відбулися на її території, яка стала привабливою і для туристів, адже тут пролягає шлях до Національного заповідника «Поле Берестецької битви» (у народі побутує стара назва «Козацькі могили»), прокладені маршрути до водних перлин. У кадрах бачимо, наприклад, впорядковані вулиці селища Демидівка, де змонтована нова мережа освітлення, реконструйовані фасад та покрівлю школи, добротне дорожнє покриття, спортивний майданчик, магазини, об’єкти виробництва (на території ОТГ зареєстровано 400 підприємців), дитячі садочки тощо», – зазначив Туз.

Він звернув увагу на фільм телеканалу «Ритм» (автор Наталя Демедюк) про Клесівську ОТГ: «Одним з персонажів стрічки є колишній захисник Донецького аеропорту, кіборг Василь Гриник. Очолювана ним ОТГ запровадила партнерство з потужним підприємством із видобутку граніту та виробництва з нього щебеню – тут випускають 5 мільйонів тонн продукції за рік. І якщо цей завод господарює на виділених йому за ліцензією 136 гектарах площ і відповідно дотримується екологічних вимог, то неподалік є місця, які нагадують місячний ландшафт, – там вирви як після вибухів снарядів, понищені лісові угіддя. Так все понівечили нелегальні копачі бурштину. Ці кадри викликають гнів і є закликом до держави нарешті навести лад із користуванням надрами, багатими на «сонячну смолу Полісся», як називають бурштин».

Читайте також: Громада на Тернопільщині створює музей-скансен черняхівської культури

На думку експерта Рівненського ЦРМС, прикладом створення бази для дозвілля серед громад області є Бугринська ОТГ, де облаштували відповідно до сучасних вимог спортзал, бібліотеку після того, як налагодили виготовлення паливних пелет у побудованому цеху, за грант Державного Фонду регіонального розвитку (ДФРР) Мінрегіону України, власні надходження та фінансові ресурси спонсорів.

«Про такі перетворення розповідає фільм телекомпанії «Рівне -1» (автор Ірина Нечипорук)», який демонструє, що громада, заробивши кошти, використовує їх для формування матеріальної бази оздоровлення й духовного розвитку», – зазначив Туз.

Він також підкреслив, що одним з кращих визнано і фільм про Привільненську ОТГ, який знято при допомозі Програми «U-LEAD з Європою». Кінорозповідь присвячена встановленню стосунків з великим агропромисловим холдингом, який на території ОТГ та в інших місцях вирощує зернові і робить великий внесок у бюджет громади, завдяки чому тут успішно розвивають соціальну сферу.

Експерт переконаний, що й інші фільми – про тенденції розвитку у місті Вараш, де проживають експлуатаційники Рівненської АЕС (автор – учень місцевої ЗОШ № 5 Богдан Хлібович), про осучаснення етнографічних традицій у селі Липа Мирогощанської ОТГ – засвідчили, що на Рівненщині громади вже мають зразки досвіду, який стає переконливим аргументом на користь об’єднання для тих сільських рад, де нині ще зволікають із процесом входження в ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації в Україні та її секторальні напрямки.

 Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-