Громада на Тернопільщині створює музей-скансен черняхівської культури

Громада на Тернопільщині створює музей-скансен черняхівської культури

Децентралізація
Укрінформ
Проєкт музею-скансену черняхівської культури реалізують у Байковецькій об'єднаній територіальній громаді на Тернопільщині.

Про це повідомляє Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

«Проєкт Байковецької ОТГ «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки» став переможцем конкурсу «Малі міста – великі враження», який проводить Міністерство культури України. Його реалізація розпочнеться з Міжнародного форуму археологів, запланованого на 9-11 жовтня», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, музей-скансен планується створити у селі Чернелів-Руський Тернопільського району, де відкрито поховання готів, що, фактично, є найбільшим об’єктом розкопок черняхівської культури. Для майбутньої експозиції ще у 1990-их роках було законсервовано близько 20 найбільш придатних для показу захоронень. Серед них є і два так званих «князівських». Загалом, було розкопано 300 поховань.

Читайте також: Громада на Одещині відроджує славу "ковбасного" місця

Крім того, в експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею представлені матеріали лише кількох поховань, а решта зберігається у фондах. Саме фондові матеріали, а це близько 2000 оригінальних експонатів, будуть виставлені в майбутньому археологічному музеї.

Таким чином, повністю будуть експоновані знахідки одного з найбільш повно досліджених некрополів черняхівської культури разом із найцікавішими похованнями – результати майже тридцятирічних археологічних досліджень.

«Байковецька ОТГ розпочинає реалізацію великого проєкту, який згодом може стати цікавою туристичною локацією. У громаді роблять ставку на розвиток туризму, всі передумови для цього є. Сподіваємося, що започатковані ініціативи вдасться реалізувати, ми зі своєї сторони готові допомагати Байковецькій ОТГ та супроводжувати написання нових проєктів», – коментує радник з питань регіонального розвитку Тернопільського ЦРМС Наталія Онищук.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-