Гончарук обіцяє, що споживачі Луганської ТЕС не залишаться без тепла і світла

Гончарук обіцяє, що споживачі Луганської ТЕС не залишаться без тепла і світла

Укрінформ
Уряд шукає шляхи забезпечення населення Луганської області теплом і світлом з огляду на брак вугілля на Луганській ТЕС.

Про це під час презентації програми дій уряду повідомив Прем'єр-міністр Олексій Гончарук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ні без світла, ні без тепла люди не залишаться. Ми зараз шукаємо, що у цьому випадку правильно зробити. Це питання, чому той, хто курує ТЕС, допустив цю ситуацію, це питання до монополістів... Іноді вони спеціально створюють ситуацію, коли дефіцит вугілля, а перед самою зимою вони ставлять питання: зараз вугілля немає, давайте переплачувати. Нам, як уряду, всього пару тижнів, ми не дуже добре поінформовані, що стоїть за цією ситуацією. Але ми точно знайдемо збалансоване рішення", - сказав Гончарук.

За його словами, уряд наразі вивчає, як Луганська ТЕС та інші об'єкти опинилися у кризових ситуаціях.

"Те, що я кажу, що опалювальний сезон стартує, зовсім не означає, що у нас немає локальних ситуацій, де є критичні речі. Десь є борги, десь ніхто не займається тим, щоб нормально велися розрахунки, десь не інвестували у мережу... Також об'єктивно існує ризик втрати транзиту. Існує сценарій, за якого цей контракт не буде продовжений", - зауважив Гончарук.

Читайте також: Постачати газ для Луганської ТЕС має ДТЕК - Нафтогаз

Як відомо, з червня 2019 року Луганська ТЕС не отримує вугілля, оскільки ДТЕК не отримав квоти на поставки вугілля зі своїх шахт у Ростовській області (РФ). З 27 липня станція перейшла на спалення природного газу.

На засіданні попереднього уряду 14 серпня міністри вирішили, що НАК "Нафтогаз України" повинен з 27 липня 2019 року постачати природний газ на Луганську ТЕС ("ДТЕК Східенерго") по 2895 грн за 1000 куб. м (без ПДВ, транспортування та розподілу). Це значно дешевше ціни для побутових споживачів та інших споживачів за спеціальними цінами.

У "Нафтогазі" заявили, що у серпні збитки від таких поставок становитимуть 100 млн грн, а з настанням опалювального сезону збитки зростуть до 200-300 млн грн на місяць.

Після цього в уряді заявили, що станція буде отримувати природний газ без застосування регульованої спеціальної ціни. Станція перейшла до роботи одним енергоблоком для зменшення обсягів використання природного газу.

Читайте також: Спеціальних цін на енергоносії для Луганщини не буде - Урядовий портал

Луганська ТЕС з початку війни перебуває в енергоострові і є єдиним джерелом електроенергії для півночі Луганської області. Проте наразі налагоджена схема альтернативного енергопостачання через мережі обленерго.

Щоб приєднати Луганську ТЕС до єдиної енергосистеми України НЕК “Укренерго” почало будівництво спеціальної підстанції "Кремінська". Будівництво мають завершити 31 травня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-