Гендерний підхід дозволяє створити ефективне місцеве управління - експерт

Гендерний підхід дозволяє створити ефективне місцеве управління - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Експерти закликають громади проводити гендерний аналіз для врахування потреб чоловіків і жінок у процесі покращення надання послуг населенню.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила керівниця проєкту "Залучення жінок до гендерної оцінки та процесу вироблення місцевих політик і послуг" Програми «U-LEAD з Європою» Наталія Свідерська.

"Об’єднані громади повинні сформувати нове бачення процесу формування послуг та налагодити комунікацію зі своїми мешканцями. Саме гендерний аналіз є тим інструментом, який допомагає сформувати бачення послуг відповідно до потреб жінок і чоловіків різних соціальних груп. Гендерний аналіз дає відповіді на два важливі питання у сфері надання послуг - хто не користується послугами і чому. Відповіді на ці питання допоможуть сформувати дорожню карту покращення послуг", - сказала Свідерська.

Своєю чергою соціолог, провідна наукова співробітниця комунальної науково-дослідної установи «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» Наталія Дмитрук наголосила, що задоволення потреб мешканців та мешканок громади через надання послуг, доступність та висока якість послуг є одними з ключових завдань органів місцевого самоврядування. Експерт додала, що впровадження гендерного підходу дозволяє створити більш ефективне місцеве управління.

Крім того, Дмитрук додала, що представникам органів місцевого самоврядування та надавачам послуг у громадах важливо усвідомити, що гендерні потреби різних груп населення не так легко ідентифікувати, а одним з ефективних інструментів є гендерний аналіз.

Читайте також: На Сумщині три ОТГ візьмуть участь у пілотному "гендерному" проєкті

Вона також поінформувала, що цього року в рамках реалізації проєкту "Залучення жінок до гендерної оцінки та процесу вироблення місцевих політик і послуг" у місті Глухів на Сумщині та у чотирьох об’єднаних територіальних громадах провели гендерний аналіз, а саме - у Широківській та Воскресенській ОТГ Миколаївської області; Ржищівській ОТГ Київської області; Боратинській ОТГ Волинської області. Аналіз охопив шість різних сфер, зокрема - позашкільну освіту, дозвілля жінок і чоловіків у віці 56 і більше років, фізичну культуру та спорт, молодіжну політику, вуличне освітлення, транспортні послуги.

"Щодо фізичної культури та спорту, то характерним для більшості громад України є маскулінно орієнтована та неприваблива спортивна інфраструктура громади, мінімальна можливість жінок різних вікових груп та чоловіків середнього та старшого віку, населення нецентральних садиб долучатися до споживання послуг фізкультури та послуг", - зауважила Дмитрук.

Також вона додала, що, за результатами дослідження, у громадах є проблема нерівномірного вуличного освітлення, що впливає на безпеку мешканців.

Дмитрук зазначила, що після проведення аналізу експерти спільно з представниками органів місцевого самоврядування визначили дії, які необхідно здійснювати для подолання зазначених проблем.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Даніїл Шамкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-