Теракт біля Палацу спорту у Харкові: адвокат прокоментував можливий обмін з РФ

Теракт біля Палацу спорту у Харкові: адвокат прокоментував можливий обмін з РФ

Укрінформ
Обмін з РФ трьох обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові 22 лютого 2015 року якщо і можливий, то тільки після вироку, оскільки винні в загибелі людей не можуть бути прощені державою.

Так сказав кореспондентові Укрінформу, коментуючи чутки про можливий обмін з РФ трьох обвинувачених у теракті біля Палацу спорту, адвокат потерпілих Олег Головков.

"Чіткої, перевіреної і підтвердженої інформації з приводу обміну трьох обвинувачених у теракті біля Палацу спорту - Сергія Башликова, Віктора Тетюцкого і Володимира Дворнікова - з РФ, про що зараз розповідають ЗМІ, немає. З точки зору потерпілих, такий обмін неприпустимий. Злочинці, які винні в загибелі людей, причому в числі чотирьох загиблих під час вибуху є підліток, вчений-фізик, підполковник поліції і студент-активіст, не можуть бути прощені державою та обміняні. Але навіть якщо влада визнає, що такий обмін допустимий, і ми вимушено з ним погодимося, він може відбутися лише після судового вироку винним, а їм, до речі, загрожує довічний строк", - зазначив Головков.

Читайте також: У Харкові: суд залишив під арештом трьох обвинувачених у теракті біля Палацу спорту

Натомість чутки про можливий обмін можуть базуватися на реальних фактах.

"Відомо, що обвинувачений Тетюцький подав скаргу до Харківського апеляційного суду на рішення Фрунзенського райсуду про продовження його перебування під вартою, тобто в СІЗО. У скарзі він клопоче про скасування запобіжного заходу. Наразі ця скарга відсутня на сайті апеляційного суду. Однак якщо суд розгляне і задовольнить його скаргу - під впливом пресингу або ще з якоїсь причини - тоді факт теракту, наявності його замовників і виконавців переходить у стадію недоведеності, і питання обміну стає всього лише справою техніки", - додав адвокат.

За його словами, сторона захисту потерпілих рішуче заперечує проти того, щоб троє обвинувачених вийшли з-під суду.

Однак адвокат обвинуваченого Володимира Дворнікова Ігор Нагорний підтвердив, що всі троє обвинувачених у справі про теракт біля Палацу спорту є в списку людей на обмін: "Я представляю інтереси клієнта в кримінальному провадженні і питання обміну з ним не обговорюю".

Читайте також: Справа про теракт у Харкові: обвинуваченому двічі викликали "швидку" в суд

Високу ймовірність обміну допускає і адвокат Віктора Тетюцького Дмитро Тихоненков: "Є висока ймовірність обміну. Але реальною інформацією володіють ті, хто безпосередньо цим займається. Якщо раніше я чув про те, що готуються якісь списки, то на сьогодні жорсткого підтвердження цьому немає" .

Як повідомляв Укрінформ, 24 вересня адвокат потерпілих Олег Головков повідомив у мережі, що трьох обвинувачених у справі про вибух біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року готують на обмін. При цьому той посилається на статтю військового журналіста Андрія Цаплієнка, який повідомив про те, що "росіяни включили в список на обмін Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова".

Читайте також: Суд у справі теракту біля Палацу спорту Харкові: обвинувачені просили експертизу

25 вересня пресслужба Харківського апеляційного суду повідомила, що 21 жовтня суд розгляне скарги обвинувачених на рішення суду первинної інстанції на продовження тримання під вартою.

22 лютого 2015 року в Харкові унаслідок вибуху під час ходи активістів біля Палацу спорту, присвяченої пам'яті Героїв Небесної сотні, на місці загинули двоє людей, ще двоє померли в лікарні, поранення отримали 9 людей. Через три дні за підозрою в теракті затримані харків'яни Володимир Дворніков, Віктор Тетюцький, Сергій Башликов. За даними силовиків, їх завербували російські спецслужби, вони проходили підготовку в Бєлгороді і за теракт мали отримати 10 тис. доларів. Їм загрожує довічне ув'язнення. Всі троє обвинувачених вини не визнають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-