На Сумщині хочуть утворити п’ять районів замість вісімнадцяти

На Сумщині хочуть утворити п’ять районів замість вісімнадцяти

Децентралізація
Укрінформ
На Сумщині на субрегіональному рівні пропонують утворити п’ять районів замість нинішніх 18.

Така модель його формування була ухвалена на другому засіданні міжвідомчої регіональної групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Сумської області, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сумщина традиційно входить в десятку областей-лідерів за кількістю створених ОТГ, тож реформування базового рівня адміністративно-територіального устрою триває, але разом з тим необхідно продовжувати децентралізаційну реформу і говорити про субрегіональний рівень. Міністерство розвитку громад та територій України з урахуванням чисельності населення, територіальної доступності та розташування структур місцевого самоврядування, пропонує поділити область на чотири райони – Сумський, Конотопський, Шосткинський і Охтирський. Це їхнє бачення, а не догма. Міністерство наразі чекає рішень від областей щодо їхнього адміністративно-територіального поділу», - зазначив під час засідання директор обласного департаменту економічного розвитку і торгівлі Олександр Сітак.

Читайте також: На Сумщині три ОТГ візьмуть участь у пілотному "гендерному" проєкті

За його словами, учасники робочої групи, які займалися цим питанням, – начальники структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, експерти з децентралізації – розглядали кілька моделей поділу Сумщини на райони, де їх кількість коливалась від 3 до 6.

Обговорюючи напрацьовані пропозиції, тимчасово виконувач обов’язки голови облдержадміністрації Ірина Купрейчик наголосила, що головним критерієм вибору тієї чи іншої моделі має бути насамперед доступність населення до якісних послуг, зокрема медичних, освітніх, соціальних.

«Ми маємо прийняти виважене рішення, де були б враховані всі критерії міністерства і водночас люди мали б можливість без проблем доїхати до адміністративного центру. Тож ми повинні говорити на всіх рівнях про створення необхідної сучасної інфраструктури в нових районних центрах, ремонт доріг тощо», - підкреслила Купрейчик.

За підсумками обговорень члени робочої групи проголосували за необхідність утворення на Сумщині замість нинішніх 18 - п’яти районів – Сумського, Конотопського, Шосткинського, Охтирського і Роменського.

Свою пропозицію робоча група направить в Міністерство розвитку громад та територій України.

 Фото: sm.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-