На Закарпатті закликали ухвалити “історичний” перспективний план

На Закарпатті закликали ухвалити “історичний” перспективний план

Децентралізація
Укрінформ
Експерти, які брали участь у розробці всіх варіантів перспективного плану об'єднання громад Закарпатської області закликали обласних депутатів бути відповідальними та ухвалити план на черговій сесії облради.

Закарпаття протягом тривалого часу лишається єдиною областю в Україні, яка досі немає цього документу. Про це йшлося на спільній прес-конференції Івана Дем’янчука, директора Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми U-LEAD з Європою та Олега Лукши, консультанта з правових питань Закарпатського РВ АМУ, повідомляє у Facebook Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування.

"Завтра на нас чекає історична подія, яка б мала відбутися на сесії обласної ради – прийняття перспективного плану формування спроможних об’єднаних територіальних громад – сказав Іван Дем’янчук. – Це мало трапитися ще у 2015 році, але зараз ми маємо 2019".

"Ми як два офіси реформ – Закарпатський ЦРМС та ЗРВ АМУ – зробили звернення в рамках нашої коаліції з іншими неурядовими організаціями «Реформи задля гідного життя» до обласних депутатів, в якому наголошуємо, що неприйняття перспективного плану на цій сесії може мати певні наслідки, оскільки згідно з межами ОТГ будуть встановлюватися нові межі укрупнених районів. По-друге, несхвалення перспективного плану позбавляє Кабінет міністрів можливості взагалі його розглядати та схвалювати як платформу для майбутніх місцевих виборів. І нарешті несхвалення перспективного плану позбавляє законодавчого підґрунтя приєднання населених пунктів до вже існуючих ОТГ та міст обласного значення", – наголосив Олег Лукша.

Він додав, що через відсутність перспективного плану Закарпаття на карті України зараз виглядає білою плямою – так само, як анексований Крим та окуповані території Донецької та Луганської областей.

Читайте також: У Лиманській тергромаді двом сиротам вручили ключі від квартир

Дем’янчук зауважив, що прийняття перспективного плану саме завтра важливе ще й тому, що місцеві ради нарешті визначилися, яким шляхом їм іти.

“Нині обговорення, присвячені об’єднанням, відбуваються в приблизно 70 місцевих радах, протягом серпня і вересня голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко підписав вже 8 висновків, ще чотири перспективні ОТГ очікують на свої висновки. В такій ситуації обласні депутати повинні виконати свою місію” - акцентував директор Закарпатського ЦРМС.

За його словами, нинішній склад обласної ради ще не мав можливість розглядати проєкт перспективного плану, оскільки його не подавала облдержадміністрація. Нарешті цей факт відбувся і ми дуже сподіваємося, що депутати завтра відповідально підійдуть до цього питання і дійсно приймуть довгоочікуваний перспективний план, резюмував Дем’янчук.

Програма U-LEAD з Європою фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-