"Ми не зупиняємось, доки завдання не буде виконане"

Децентралізація
Укрінформ
У рамках впровадження ініціативи з підтримки гендерної рівності Програма «U-LEAD з Європою» поширює історії жінок, які підтримують реформу децентралізації в Україні

Впродовж квітня-червня 2019 залучена Програмою італійська журналістка Моніка Еллена відвідала 6 різних громад Волинської, Чернігівської, Харківської, Полтавської та Одеської областей, що очолюються жінками, які досягли успіхів у місцевому самоврядуванні. В результаті цих візитів було створено шість статей з їхніми особистими та професійними історіями, підкріплених цитатами та фотографіями.

Існує певна магія у цифрах, які позначають дві важливі дати в кар’єрі пані Боровської. У віці 62-ох років вона була обрана головою Наталинської сільської ради - 4-го квітня 2004 року, або ж 04/04/04. Тринадцять років опісля сільська рада вирішила об’єднатись з двома іншими радами - 8 серпня 2017 року, або ж 08/08/17. Як вчителька математики в минулому, пані Боровська звертає увагу на «щасливі цифри».

Для тих, хто вірить у забобони - це хороший знак. У будь-якому випадку, як вона розповідає, рішення об’єднатись принесло багато переваг.

«Перед децентралізацією ми знали про потреби в громаді, проте у нас не було достатньо коштів для їх задоволення», - пояснює вона. При цьому пані Боровська сидить за своїм столом, повним паперів та спортивних трофеїв, які виграли місцеві команди. Вони слугують певним нагадуванням того, що можна досягти, коли люди працюють разом.

Нині у Наталинській об’єднаній територіальній громаді вирує життя. Іде робота над 22 проєктами з будівництва, один з них передбачає заміну даху та встановлення нової системи опалення в дитячому садочку. Водночас усі початкові класи отримали одномісні парти і для них були облаштовані рекреаційні зони для відпочинку згідно з концепцією Нової української школи.

Окрім цього, ще в одній школі громада додасть чотири нові класні кімнати, новий спортивний та актовий зали. У школі будуть кращі приміщення, обладнані відмінними засобами для навчання учнів упродовж дня. Вечорами у спортивному та актовому залах будуть проводитись різноманітні заходи для громади. Об'єднуючи це все в одній будівлі, а не будуючи окремі споруди, громада заощадить на будівництві, опаленні та утриманні.

Зростаючі клопоти

Врешті-решт, пані Боровська прагне, щоб стандарти життя жителів села дорівнювали стандартам життя у місті. Проте вона розповідає, що на цьому шляху багато перепон. Перша - це бажання сформувати велику громаду з семи сіл, яка б налічувала 12 000 мешканців. Сільські ради доклали чимало зусиль під час зустрічей та громадських слухань, щоб переконати людей у перевагах об'єднання. Проте, побоюючись змін, три з цих сіл відмовилися. У неї не залишилось часу, щоб переконувати їх, але вона сподівається, що прогрес громади переконає їх об'єднатися в майбутньому.

Село Попiвськ є одним з прикладів. По дорозі до шкільного двору, де у теплий літній день проходить церемонія випуску, пані Боровська розповідає, як об'єднання повернуло життя в це село з населенням у 1600 мешканців. Потік коштів дозволив відремонтувати цю школу, красиву будівлю з червоної цегли, побудовану в кінці 1800-х років, а також перестелити дороги.

Другим джерелом труднощів є те, що громада різко зростає, і цим процесом доволі складно управляти. Найочевидніше, що за рік бюджет зріс у десятки разів і досяг 100 млн грн. Громада розташована у районі, багатому на поклади природного газу. Видобувні компанії роблять значний внесок до спільної казни.

«Непросто витрачати таку кількість грошей мудро та ефективно», - пояснює пані Боровська, і при цьому додає, що ключові послуги, такі як охорона здоров'я, освіта та дороги, є пріоритетними для всіх сіл. Її математичне мислення допомагає їй стежити за витратами. Проте роботи однаково багато, наприклад: організація тендерів, підготовка та розробка проєктів, а також переведення різних видів майна на відповідні баланси.

Людські ресурси, направду, є ще одним складним питанням. Разом зі зростанням бюджету, кількість працівників значно збільшилася. У громаді наразі працює 35 людей. У той час, як перед об’єднанням працювало всього лише сім. У громаді створені декілька відділів, зокрема соціального захисту, культури, юридичних питань та ін. Окремі завдання, такі як розробка юридичних тендерів, вимагають спеціальних навичок. А знайти кваліфікований персонал в селі доволі складно. «З часом, - каже вона, - ситуація повинна покращитись, люди будуть спостерігати, як громада розвивається, і переїжджатимуть сюди».

Підтримку в отриманні необхідних навичок та управлінні новими адміністративними процесами надає Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», який організовує численні тренінги та пропонує консультації для всіх об'єднаних громад з різноманітних питань, як, наприклад, освіта та місцевий економічний розвиток. Для Наталинської громади особливо в пригоді стали семінари з управління проєктним циклом та розвитку інфраструктури, включаючи підготовку проєктів, які будуть фінансуватись з інфраструктурних субвенцій та пошук резервів.

Жінки на державній службі

У пані Боровської, безумовно, достатньо досвіду роботи на керівних посадах, щоб прийняти цей виклик. Вона почала здобувати організаторський досвід ще у піонерах, а потім продовжила підійматися кар’єрними щаблями комсомолу. Одразу після завершення університету - розпочала викладати математику, згодом у віці 30 років стала директоркою загальноосвітньої школи. Після 13 років на цій посаді вона стала головою сільської ради, перед тим як перейняти на себе відповідальність за громаду у 2017 році.

«Завдяки децентралізації багато уже досягнуто, проте можна було б ще більше, якби у нас було більше жінок на керівних посадах».

Попри отримані можливості, вона - єдина жінка-голова громади в усій Харківській області. Інші голови 18 громад - чоловіки. На її думку, частково це зумовлено розподілом хатніх обов’язків, зважаючи на розповсюджену думку, що жінка повинна виконувати більше роботи вдома, ніж чоловік.

«Молоді жінки, між сім’єю та громадським життям, обирають сім’ю, - відзначає вона. – Окрім того, державним службовцям платять небагато, таким чином вони не можуть дозволити собі, щоб хтось виконував хатню роботу за них, поки вони працюють».

«Жінки дуже відповідальні, вони ставляться до всього, що роблять дуже серйозно», - каже пані Боровська, цитуючи двох інших голів громад з Полтавської області, які вразили її на нещодавній конференції. «Чоловіки люблять командувати. Вони командують, але якщо щось не виконується, це не має значення. Ми ж не зупиняємось, доки завдання не буде виконане».

Коротко про Наталинську об’єднану територіальну громаду

Область

Харківська

Площа

181 км2

Населення

6,350

Перші вибори

29 жовтня 2017

Кількість рад населених пунктів

Три

Підтримка U-LEAD

Участь в 77 заходах з вересня 2017

Програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, U-LEAD працює з усіма рівнями уряду для підтримки впровадження реформ регіональної політики та децентралізації в Україні. Програма «U-LEAD з Європою» робить внесок у створення багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян. Виконавцями Програми U-LEAD є Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) та Шведське агентство з питань  міжнародного співробітництва і розвитку (Sida).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-