ДПСУ спростовує причетність до

ДПСУ спростовує причетність до "кришування браконьєрів" на Тузловських лиманах

Укрінформ
У ДПСУ заявляють, що прикордонники не беруть участь у конфлікті між працівниками національного природного парку "Тузловські лимани" та обслуговуючого кооперативу «Граніт-2», що базується на території Татарбунарського району Одеської області.

Так у пресслужбі Південного регіонального управління ДПСУ прокоментували конфліктну ситуацію в нацпарку, де браконьєри вчинили 22 вересня напад та побиття природозахисників.

Звинувачення з боку природозахисників у «кришуванні браконьєрів» Держприкордонслужба вважає безпідставними.

"У ЗМІ та соцмережах поширена інформація про те, що начебто прикордонники «кришують браконьєрів». Її розповсюдили представники національного природного парку «Тузловські лимани», які з 2015 року мають тривалий конфлікт з обслуговуючим кооперативом «Граніт-2», зокрема, об’єктом кооперативу з місцем базування №17. Увечері 21 вересня на території вказаного місцебазування між представниками Нацпарку та кооперативу «Граніт-2» сталася сутичка. Мобільна група прикордонників, яка здійснювала патрулювання у даній місцевості, розборонила конфліктуючі сторони (без застосування зброї та спецзасобів)", - йдеться у заяві, надісланій пресслужбою регіонального управління ДПСУ.

При цьому автори документа зазначають, що "охоронці кордону рекомендували конфліктерам звернутися в поліцію і вирішити суперечку у правовий спосіб. Мобільна група не підтримала жодну зі сторін конфлікту, тому звинувачення у «кришуванні браконьєрів» Держприкордонслужба вважає безпідставними".

У підсумку представники Національного парку подали в поліцію заяви на незаконні дії працівників кооперативу, але "заяв щодо неправомірних дій з боку прикордонників не було", уточнили у ДПСУ.

Автори заяви також зазначили, що "прикордонники результативно взаємодіють з національним природним парком «Тузловські лимани» в питаннях протидії незаконному рибному промислу. Прикладом такої взаємодії є два нещодавні затримання браконьєрів, які незаконно виловлювали кефаль забороненими знаряддями лову та завдали державі збитків майже на чверть мільйона гривень".

Водночас у пресслужбі звернули увагу на те, що "згідно з рішенням Татарбунарського райсуду Одеської області, територія, на якій кооператив здійснює свою рибопромислову діяльність, не входить до території НПП «Тузловські лимани».

Відповідні учасники конфлікту вже не вперше намагаються залучати правоохоронні органи до вирішення спору, проте прикордонники не будуть інструментом тиску на користь тих чи інших сторін, а й надалі діятимуть в рамках правового поля та чинного законодавства, йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, за фактами суботнього нападу і заподіяння тілесних ушкоджень працівникам нацпарку Татарбунарський відділ поліції здійснює досудове розслідування, згідно з повідомленням відділу комунікацій Одеського главку Нацполіції.

"На спецлінію «102» надійшло повідомлення від представників Національного природного парку «Тузловські лимани» про те, що під час проведення ними рейду на контрольованій території їм були спричинені тілесні ушкодження представником місцевого обслуговуючого кооперативу, що займається виловом риби, та ще кількома невідомими особами. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група територіального відділу поліції. Правоохоронці опитали обидві сторони конфлікту. Заявникам видали направлення на проходження судово-медичного обстеження для встановлення ступеню тяжкості тілесних ушкоджень", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: На Одещині вдруге напали на охоронців нацпарку "Тузловські лимани"

Враховуючи, що посади потерпілих, відповідно до ст. 61 Закону України «Про природно-заповідний фонд», прирівнюються до правоохоронних органів, до ЄРДР внесені відомості за ознаками ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України, уточнила керівник відділу комунікацій Любов Гордієвська.

Керівник відділу наукових досліджень нацпарку Іван Русєв повідомив Укрінформу, що "в понеділок, 23 вересня, судмедекспертизу в райцентрі Арциз пройшли після нападу в ніч на 21 вересня керівник НПП "Тузловські лимани" Ірина Вихристюк, очільник служби держохорони нацпарку Віталій Дімов, а також працівник служби держохорони Дмитро Єльніков, якого побили ті ж правопорушники".

У свою чергу, командування Південного регіонального управління Держприкордонслужби призначило службове розслідування обставин нічного інциденту в НПП "Тузловські лимани" за участю військовослужбовців Курортного прикордонного відділу та Одеського прикордонного загону, про що повідомив Укрінформу начальник штабу Південного регіонального управління ДПСУ Віктор Баб'юк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-