У Чернігові відкрили меморіальну дошку Левку Лук’яненку

У Чернігові відкрили меморіальну дошку Левку Лук’яненку

Фото
Укрінформ
У Чернігові сьогодні, 19 вересня, урочисто відкрили меморіальну дошку на честь відомого правозахисника, громадського і політичного діяча, одного з авторів Акту про незалежність нашої держави, Героя України Левка Лук'яненка. 
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Розмістили дошку на будинку по вулиці Рокосовського, 49, де в квартирі брата Лук'яненко проводив зібрання з однодумцями.

"Саме тут, у цьому будинку Левко Григорович збирався з колегами, однопартійцями, членами Української Гельсінської спілки, тут виношувалась ідея створення української держави... Тут Левко Лук’яненко посіяв зерно, яке проросло", - прокоментував подію голова міської організації Народного Руху України Сергій Черняков.

У Чернігові урочисто відкрили пам'ятну дошку Левку Лук'яненку / Фото: Наталія Потапчук, Укрінформ

На його переконання, меморіальні дошки в Седневі та Чернігові - це тільки початок вшанування пам’яті видатного земляка, і громадськості треба рухатися далі - назвати вулицю його іменем і встановити пам’ятник.

"Це - людина, на яку ми маємо рівнятися", - підкреслив Черняков.

Ведучий заходу розповів, що вперше до Чернігова Лук’яненко прибув на поселення після ув’язнення в 1976 році. У вересні цього ж року він очолив правозахисну Українську Гельсінську групу, зібрання якої проводилися в будинку на Рокосовського, 49.

Вдруге дисидент повернувся на Чернігівщину в 1989 році після останнього звільнення з місць позбавлення волі. Оселившись у сестри в селищі Седневі, він щовихідних приїздив до Чернігова на зустріч із прогресивною молоддю. Помешкання брата на вул. Рокосовського, 49 стало штаб-квартирою його громадсько-політичної діяльності.

Востаннє Чернігів у своєму житті Левко Григорович відвідав у травні 2018 року. Тоді він зустрічався зі студентами Національного технологічного університету.

Меморіальний барельєф Лук’яненка виготовив заслужений художник України з Ужгорода, доктор мистецтвознавства, академік Михайло Белень. Виступаючи на відкритті дошки, він згадав про свою єдину в житті зустріч із Лук'яненком в Торонто, коли той був послом України в Канаді.

"Він був дуже поміркованою, розсудливою людиною", - сказав митець.

Національний прапор, яким була вкрита меморіальна дошка, зняли Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та сестра Героя України Зінаїда Лук’яненко.

Відкриття пам’ятної дошки Герою України чернігівська влада приурочила до Дня міста, святкування якого розпочнеться вже завтра.

Читайте також: У Чернігові відкриють меморіальну дошку на честь Левка Лук’яненка

Як повідомляло агентство, 23 серпня 2019 року, в День Державного прапора, перша в Україні меморіальна дошка Лук’яненку була відкрита в Седневі. Питання перейменування вулиці Рокосовського в Чернігові на вулицю Лук’яненка, яке активно просувалося минулого року невдовзі після смерті Героя України, однозначної підтримки в Чернігові не знайшло, і поки що знято з обговорення.

Левко Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Городнянського району Чернігівської області, помер 7 липня 2018 року в Києві. В історію увійшов як правозахисник, громадсько-політичний і культурний діяч, борець за незалежність України, співзасновник Української Гельсінської Групи, народний депутат України, автор Акту проголошення незалежності України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року, письменник, філософ, патріот-дисидент. За просування ідеї здобуття Україною державної незалежності у місцях позбавлення волі Лук’яненко провів понад 27 років. Кілька місяців чекав страти у камері смертників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-