Батьки загиблих у таборі

Батьки загиблих у таборі "Вікторія" звернулись до Зеленського

Укрінформ
Батьки дітей, уцілілих після пожежі в одеському оздоровчо-спортивному таборі "Вікторія", оприлюднили спільне звернення до Президента України Володимира Зеленсього, в якому міститься прохання зробити все для ефективного розслідування і справедливого покарання винуватців трагедії, що забрала два роки тому життя трьох дітей.

Про це йдеться на сторінці хореографічного колективу "Адель" у Facebook.

"Нещодавно Ви надали розпорядження підлеглим підготувати звіт щодо стану розслідування пожежі, яка 15.09.2017 забрала життя трьох дітей та поставила під загрозу життя та здоров‘я сотні дітей, які відпочивали в комунальному таборі «Вікторія» в Одесі. Вважаємо, що два роки – цілком достатній строк для того, щоб зробити висновки стосовно ефективності розслідування трагічних наслідків тієї жахливої пожежі. І висновки ці зовсім невтішні", - йдеться у зверненні.

Всупереч величезному резонансу, акцентують автори, центральна влада самоусунулася від тієї трагедії, віддала її на відкуп місцевим можновладцям та регіональним правоохоронним органам, свідомо зробила її винятково "одеською", незважаючи на системність проблеми щодо дотримання протипожежних правил в Україні. "Як наслідок, ми протягом останніх двох років є свідками того, як Одеський міськвиконком, обласна прокуратура, слідче управління поліції Одещини, Київський та Приморський районні суди Одеси щоразу доводять міцність своїх таємних домовленостей і взаємних зобов’язань щодо вирішення "питання Вікторії", - наголошують батьки.

Автори документа зауважують, що замість ефективного розслідування причин та обставин пожежі та загибелі дітей, "викривачі" діють за таким планом: "1) розділити провадження за фактом трагедії на кілька кримінальних справ (щонайменше 7) з метою викривлення суспільного розуміння результатів розслідування/розгляду, відмови постраждалим дітям в отриманні статусу потерпілих та, як наслідок, усунення батьків чотирьох десятків дітей від контролю за ходом слідства/суду (виконано); 2) обмежити коло причетних до злочину рядовими працівниками та мінімізувати притягнення до відповідальності посадовців одеської мерії (виконано); 3) сховати масштабні розкрадання та недотримання норм/стандартів безпеки при реконструкції/експлуатації табору (виконано)".

Крім того, владою та правоохоронцями робиться все, щоб "забезпечити позитивну телевізійну картинку щодо табору та видимість усунення допущених порушень шляхом заселення під виглядом воєнного стану спочатку військовослужбовців, потім нової зміни діточок, не дивлячись на пряму небезпеку їхньому життю, метою чого є знищення слідів злочинів очільників міської влади (виконано); створити умови для конфронтації між батьками загиблих та постраждалих дітей у справі стосовно керівництва табору (виконано); зробити все задля того, щоб причини та умови трагедії не можна було встановити, а будь-які спроби активного дослідження версій того, що сталося (зокрема, підпалу табору), були унеможливлені (виконано)".

Також батьки дітей хореографічного колективу "Адель" звертають увагу, що під вартою лише екс-директор табору без перспективи реального позбавлення волі небагатьох інших обвинувачених (виконано)".

Підсумовуючи, автори документа констатують, що "ідейні натхненники та ті, хто реалізовували (реалізовують) зазначені пункти в життя, можуть пишатися своїми "успіхами".

Читайте також: Пожежа у таборі “Вікторія”: суд залишив ексдиректора у тюрмі

Як повідомляв Укрінформ, пожежа в оздоровчому таборі «Вікторія» сталась пізно увечері 15 вересня 2017 року. Загинули у вогні три вихованки хореографічного колективу «Адель». Фігурантами проваджень є ексдиректор комплексу Петрос Саркісян, ексзаступник мера Одеси Зінаїда Цвірінько, колишній керівник та інспектор Київського відділу ГУ ДСНС в Одеській області та керівник фірми, яка здійснила реконструкцію «Вікторії».

22 серпня Київський райсуд Одеси розглянув чергове клопотання облпрокуратури і продовжив на 60 діб тримання під вартою Саркісяна, якому слідство інкримінує злочинну недбалість, що призвела до пожежі й загибелі трьох дітей.

Суд також вирішив повторно звернутися до ДПСУ з метою уточнення місця знаходження художнього керівника дитячого хореографічного колективу «Адель» Тетяни Єгорової, що раніше відбула за межі України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-