Плисківська ОТГ на Чернігівщині відроджує українське мистецтво

Плисківська ОТГ на Чернігівщині відроджує українське мистецтво

Децентралізація
Укрінформ
У Плисківській ОТГ Борзнянського району Чернігівщини відбувся масштабний фестиваль "Плиски-турфест", організація якого стала наслідком перемоги в конкурсі Міністерства культури України "Маленькі міста - великі враження".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Громада зробила те, чого вона не могла робити раніше. Тільки коли вона стала об’єднаною, змогла взяти участь у такого роду конкурсі й організувати такий прекрасний фестиваль", - прокоментував подію радник з питань регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою" Володимир Бойко.

На фестиваль до Плисок приїхали майстри народної творчості, підприємці, спортсмени, та найголовніше - творчі колективи з різних міст і районів області та навіть з-поза її меж. У музичному міні-фестивалі української пісні і танцю "Джерело надій" взяли участь понад 20 вокальних, хореографічних, фольклорно-етнографічних колективів - дорослих і дитячих. Місцеві, сільські артисти відзначалися неабияким креативом і гумором. Зокрема, троїсті музики ансамблю "Калина" із села Сиволож під баян, маракаси та бубен завзято грали на ложках, старій пральній дошці й навіть формі для випічки хліба. Сказали, що всьому навчилися самі й об’їхали з концертами уже всю Чернігівщину.

Загалом у громаді працює 4 заклади культури. При них працюють хори, жіночі ансамблі, а дитячий хореографічний колектив здобуває призові місця на міжнародних конкурсах.

Професійне мистецтво місцевим жителям продемонстрував академічний ансамбль пісні і танцю "Сіверські клейноди" Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

"Завдяки тому, що на одній сцені тут зібралися колективи з Борзни, Бахмача, Чернігова, Броварів та інших міст, посилюються враження і популяризується українська культура", - зауважив Бойко.

Як розповіла Плисківський сільський голова Марина Вірко, музичний фестиваль "Джерело надій" був започаткований в громаді минулого року. Тоді його провели скромно лише за участю місцевих колективів. Зробити ж його масштабнішим дозволила підтримка держави.

"Проведення таких заходів сприяє розкриттю талантів, допомагає соціальній адаптації та інтеграції в суспільство. Тому ми дуже вдячні і державі, і Богу за те, що в нас є така можливість відродження духовності і культури. Тому що в таких маленьких громадах, як наша, жити дуже важко і хочеться, щоб наше підростаюче покоління розуміло, чого прагнути й куди йти", - сказала Вірко.

За словами начальника відділу культури і туризму Плисківської сільради Валентини Вернигор, бюджет фестивалю склав 250 тис. грн. З них 175 тис. грн. виділило Міністерство культури України, 50 тис. - сама громада і 25 тис. - фінансовий партнер. Можливість співфінансування з боку громади була обов’язковою умовою для перемоги в конкурсі проектів "Маленькі міста - великі враження".

Як додав Бойко, у цьому році такі гранти виграли ще 3 громади області: Козелецька, Кіптівська і Сосницька. Остання вже провела кінофестиваль "Капелюш", а заходи ще у двох пройдуть незабаром.

Окрім "Джерела надій", програму "Плиски-турфесту" складали літературний міні-фестиваль за участю місцевих талантів, різноманітні майстер-класи, мистецькі виставки, шоу "Гарнюні-поросюні", на якому демонструвалися рідкісні породи поросят, спортивно-туристичні змагання для молоді, виступ кінно-трюкової групи та показ одягу із прабабусиної скрині. Упродовж усього заходу проводилися різні конкурси, переможців яких нагороджували згодом.

Читайте також: У Вознесенську пройде перший фестиваль громад Миколаївщини

Культурно-розважальна програма, як заведено, супроводжувалася частуваннями, зокрема, в імпровізованих дворах старостинських округів громади. Безкоштовно людей пригощали пивом і м’ясом кабана, засмаженого на вертелі.

Завершили фестиваль концерт заслуженого артиста України Дмитра Андрійця, дискотека та фаєш-шоу.

ОТГ Чернігівщини відроджує українське мистецтво / Фото: Наталія Потапчук. Укрінформ

Кожен, хто прийшов-приїхав до Плисок, знайшов для себе щось приємне, корисне і цікаве. Селяни казали, що такого яскравого і змістовного свята тут ніколи не бачили.

Плиськівська ОТГ була утворена в лютому 2017 року, населення - близько 3 тис. осіб. У її складі - 5 сіл: Плиски, Сиволож, Велика Загорівка, Махнівка, Степ. Від інших ця громада відрізняється наявністю потужної матеріально-технічної бази для занять спортом - чотирьох стадіонів (два з них - зі штучним покриттям) та готелю. У населених пунктах діють 4 футбольних команди. Одна з них - "Єдність" - віднедавна представляє Чернігівську область у Вищій лізі жіночого футболу.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-