У Запоріжжі почався суд над фермером, якого звинувачують у

У Запоріжжі почався суд над фермером, якого звинувачують у "здачі" українських військових

Укрінформ
Сьогодні, 13 вересня, у Запорізькому апеляційному суді розпочався розгляд справи фермера Миколи Бутрименка, якого звинувачують у тероризмі та підозрюють у причетності до загибелі українських військовослужбовців.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Судове засідання проходило в режимі відеозв'язку: обвинувачений знаходиться у Маріупольському СІЗО на Донеччині, а родичі загиблих та постраждалих - у Кропивницькому та Івано-Франковській області.

Під час засідання Бутрименко зазначив, що не погоджується з вироком.

"Я вже не в тому віці, аби грати у війнушки. Я вже втомився чути несправедливість... немає доказів моєї вини. Якби я займався фінансуванням тероризму, то я би не їздив на територію України", - сказав Бутрименко.

Більше того, своє затримання він називає не інакше, як викрадення. Мовляв, спецпризначенці викрали його, коли він приїхав отримувати пенсію. Що ж стосується звинувачення у фінансуванні тероризму, то захисник Бутрименка і він сам стверджували, що фермер дійсно зареєстрував підприємство на території так званої "ДНР", відкрив банківський рахунок, але наразі немає доказів того, що він сплачував податки і тим самим фінансував терористичну владу.

Натомість адвокат постраждалих Олена Яркіна запевнила, що докази є, окрім того, потерпілі бачили Бутрименка зі зброєю і чули, як він розмовляв телефоном з терористами.

Адвокат постраждалих звернулася до суду з клопотанням про проведення повторного дослідження доказів у справі. Мова йшла про повторне заслухання свідчень декількох бійців. Суд задовольнив клопотання частково.

Через технічні причини відеонференцію з судом у Кропивницькому довелося зупинити. Для того, аби у засіданні брали участь родини загиблих бійців у засіданні суду оголосили перерву. Розгляд справи продовжиться 20 вересня.

Судді виходили з зали під скандування активістів "Вбивці довічне!".

Як раніше повідомлялось, Куйбишевським районним судом Миколу Бутрименка було виправдано за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.258 КК України (терористичний акт, дії якого призвели до загибелі людей) за недоведеністю у вчиненні кримінального правопорушення обвинуваченим.

Цим же вироком Бутрименка визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.258-5 КК України (фінансування тероризму) та засуджено до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади з організаційно-розпорядчими функціями та здійснювати фінансово-господарську діяльність на строк 2 роки та з конфіскацією майна.

Читайте також: Замінування 311 об’єктів у Харкові виявилося фейком, відкрили справу за статтею "теракт"

Як повідомлялося, у червні 2014 року над селом Дмитрівка Шахтарського району на Донеччині був збитий штурмовик Су-25 ЗСУ. Пілот встиг катапультуватись. На його пошуки відправили групу з 19 спецпризначенців. 29 липня українські військовослужбовці зайшли на територію агропідприємства Миколи Бутрименка. Фермер зустрів бійців та запропонував їм заночувати в ангарі.

Вже через деякий час Бутрименко сказав, що має терміново поїхати до Сніжного провідати дружину. До ангару фермер повернувся у супроводі бойовиків на БТР та БМП. Вони обстріляли ангар, 10 спецпризначенців третього окремого полку ім. Князя Святослава Хороброго загинули на місці, ще 5 були поранені та потрапили в полон, четверо зуміли врятуватись.

Бутрименка затримали у 2016 році, коли він приїхав на підконтрольну Україні територію, щоб отримати пенсію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-