У Сумах вдруге провели масштабний книжковий форум

У Сумах вдруге провели масштабний книжковий форум

Фото
Укрінформ
У Сумах під патронатом міського голови Олександра Лисенка в рамках проєкту «Я – сумчанин» до Дня міста вдруге пройшов масштабний книжковий форум, який став непересічним явищем у житті обласного центру. 

Його учасниками були місцеві письменники та поети, бібліотеки, видавництва, літературні студії, художні школи, музеї, виші, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Приємно сьогодні бути у колі однодумців, які знають ціну друкованому слову. Адже книга – це душа. Це емоції, які не отримаєш від жодного сучасного гаджету. Чудово, що у Сумах минулоріч ми започаткували добру традицію проводити Книжковий форум, відвідавши який кожен знайде для себе щось нове, збагатиться новими знаннями і розширить кругозір. І я впевнений, що далі Сумський книжковий форум лише розширюватиме горизонти. Міська ж влада цьому всіляко сприятиме», – зазначив на відкритті заходу Лисенко, нагородивши активних читачів, які користуються послугами сумських бібліотек.

Як відзначила під час форуму його організатор, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан, головною метою його проведення є популяризація книги.

«Мета сьогоднішнього заходу – популяризувати книгу, яка наразі потребує посиленої уваги суспільства – місцевого керівництва, депутатського корпусу, громадських та творчих спілок. Ми не влаштовуємо ярмарок з масштабними продажами, виторгами з наступним переведенням підсумків у матеріальний формат. Ми ставимо за мету ще раз визначити пріоритети в гуманітарній політиці міста і акцентувати увагу всіх: видавців, освітян, працівників культури, всіх мешканців на питаннях підтримки української книги. І всі ми, кожен із нас, має зробити свій посильний внесок у те, щоб ми з вами розвивалися, щоб наша українська нація набувала нових знань, нового досвіду, нової ваги», - відзначила директор департаменту.

На доказ того, що Суми є читаючим містом, вона озвучила наступні цифри: впродовж 2018 року до міської централізованої бібліотечної системи надійшло 5 785 примірників книг, за вісім місяців поточного року – 3 743, щороку відвідувачі міської централізованої мережі читають близько 1 млн 560 тис. екземплярів книг.

Для відвідувачів форуму були підготовлені презентації книг, літературних студій, бібліотек, авторів-аматорів, вони мали змогу взяти участь у роботі книжкового ярмарку, де були представлені різноманітні за спрямуванням та орієнтовані на широкий загал книги. Протягом усього часу роботи форуму працював книжковий ярмарок, де були представлені різноманітні за спрямуванням та орієнтовані на широкий загал книги.

Також під час заходу можна було ознайомитися з 37 старовинними виданнями з фондів обласного краєзнавчого музею, найдавніше з яких датоване 18 століттям. В їх числі правила дорожнього руху по місту Суми та області 1941 року видання, книга творів молодих авторів 1938 року та інші не менш цікаві стародруки.

Ще однією родзинкою свята стало проведення майстер-класів з підготовки книжкової ілюстрації та створення аудіобібліотеки. Щодо останньої, то вона певною мірою є унікальною, і не тільки для Сум. Адже подружжя Дарини та Анатолія Сассів, які переселилися до Сум з окупованої території Донбасу і мають слабкий зір, вже ось який час створюють для таких, як вони, аудіокниги. Подружжя розповіло про те, як починали справу аудіювання, про всі її тонкощі, а також представило уривки з озвучених творів.

Читайте також: Книгу про майстрів, які будували старовинні церкви, видали на Закарпатті

Як і торік, в програмі форуму був міський фестиваль поезії «Ми – Суми», який минулого року зібрав велику кількість позитивних відгуків.

Цьогоріч його десять учасників представили один вірш про Суми і кілька на вибір. Два переможці поетичного конкурсу отримали сертифікати до книжкової крамниці по 500 грн та 300 грн.

На завершення форуму відбувся благодійний аукціон на підтримку родини Сассів, на якому за сім картин учнів дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка, що були намальовані безпосередньо під час заходу за мотивами вірша одного з учасників минулорічного міського фестивалю поезії «Ми – Суми», виручили 600 грн, іще 1100 грн назбирали до спеціальної скриньки впродовж форуму. Усі зібрані кошти, повідомили Сасси, вони спрямують на придбання мікрофона для потреб своєї мінізвукозаписувальної студії.

З огляду на численну аудиторію форуму та її увагу до книги, мер Сум висловив упевненість, що форум стане для міста традиційним, і вже наступного вересня сумчани отримають змогу знову опинитися у широкому колі поціновувачів друкованого слова.

Фото: sumypost.com, sumy.today

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-