У Чернівцях обговорили, як розвивати сільське господарство в ОТГ

У Чернівцях обговорили, як розвивати сільське господарство в ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Представники регіональної влади, громадських організацій та економісти розповідали об’єднаним громадам Чернівецької області про можливості залучення державної підтримки для розвитку сільського господарства.

Інформаційний захід «Державні та регіональні програми підтримки АПК та розвитку територій» відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Неодноразово ми у своїй роботі стикалися з тим, що громади нам часто нарікають на відсутність державної підтримки, недофінансування певних галузей, від цього і проблеми у розвитку. Натомість, під час розробки стратегії регіонального розвитку Чернівецької області на 2021-2027 роки, на одному із засідань представники департаменту АПК Чернівецької ОДА висловили нерозуміння того, що від громад часто відсутні запити на участь у різних програмах розвитку сільського господарства і сільських територій. Тому на сьогоднішньому заході якраз плануємо більш детально ознайомити представників наших громад про діючі обласні та державні програми підтримки цієї галузі», – розповідає радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС Олексій Грушко.

У Чернівецькій ОДА чекають структурних змін у зв’язку з об’єднанням міністерств та призначенням нового керівництва у цій галузі. Але там сподіваються, що державна підтримка галузі сільського господарства від цього об'єднання не зменшиться.

«Раніше наше профільне міністерство АПК менше звертало увагу на об’єднані громади, ми більше спілкувалися з районами. Але сподіваюсь, що після об’єднання міністерства сільського господарства та економіки в одне міністерство ця співпраця напряму із ОТГ буде лише посилюватись. Адже ми розуміємо, що райони будуть ліквідовуватись, більша увага звертатиметься на громади. Ті вимоги, які покладала держава на райони щодо продовольчої безпеки, мобілізаційної роботи, ляжуть на ОТГ. Тому у ваших громадах уже потрібно передбачити спеціальні посади, сектори, відділи, які будуть опікуватись саме проблемами сільського господарства», – зазначила заступниця директора департаменту АПК та розвитку сільських територій Чернівецької ОДА Людмила Федірчик.

Вона також повідомила, що департамент прийняв від територіальних громад відомості на дотацію за утримання молодняка великої рогатої худоби. Але є питання, які потрібно узгодити для грамотної подачі відомостей на отримання цієї державної допомоги. Окрім цієї програми підтримки малих фермерських господарств, присутніх ознайомили з іще кількома корисними програмами та можливістю отримання бюджетних коштів на їх реалізацію.

«У 2016 році на законодавчому рівні була затверджена норма направляти на стимулювання сільськогосподарських товаровиробників України один відсоток валового внутрішнього продукту. Ця норма діє уже три роки. Наприклад, цього року в держбюджеті передбачили 5,9 млрд гривень саме на стимулювання сільськогосподарських товаровиробників. Хоча цей рік уже завершується, але у сільських підприємців залишається можливість скористатися цією підтримкою, яку пропонує держава через різні програми», – говорить голова ГО «Буковинська асоціація сільськогосподарських дорадчих служб» Надія Мельник.

Вона повідомила присутнім, що найбільшу питому вагу з передбачених у держбюджеті 5,9 млрд гривень займає підтримка розвитку тваринництва.

«У нас в країні різко знижується поголів’я великої рогатої худоби, падає виробництво м’яса й молока. Тому, щоб не закуповувати цю продукцію в інших країнах, наша держава намагається всіляко стимулювати галузь тваринництва. На це з держбюджету направили 3,5 млрд гривень. На компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки в бюджеті передбачили 882 млн гривень, на фінансову підтримку фермерських господарств по двох програмах – мільярд гривень, на розвиток садівництва – 400 млн та на фінансову підтримку заходів з кредитування агропромислового сектора – 127 млн гривень», – поінформувала Мельник.

Читайте також: У Запоріжжі обговорили особливості реформи медзакладів вторинного рівня

Крім того, вона повідомила, що в Чернівецькій області працюють додаткові три напрямки підтримки галузі сільського господарства – дотації за утримання трьох і більше корів, компенсація половини вартості придбаних доїльних апаратів для господарств, які утримують 3 і більше голів худоби, а також стимулювання утримання племінного вівцепоголів’я.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Віталій Оліник та з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-