В Іванівській ОТГ хочуть створити музей п’яти народів

В Іванівській ОТГ хочуть створити музей п’яти народів

Децентралізація
Укрінформ
На Вінниччині в Іванівській ОТГ хочуть створити музей п’яти народів, які мешкали на території громади.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник голови Іванівської ОТГ Ігор Лановий.

«На території нашої громади колись існувало містечко Янів, яке мало магдебурзьке право. Воно було типовим для колишніх територій Речі Посполитої - багатонаціональне, зі своїм укладом життя та унікальною 500-річною цивілізацією сіл навколо містечка з цехами, ремісництвом і ярмарками. Але за радянських часів такий тип адмінодиниць було знищено разом із їхнім способом життя, а Янів під час деполонізації перейменували в Іванів, на зміну ярмаркам прийшли крамниці. Але залишилась історична пам’ять і національно-культурна спадщина п’яти народів, які тут жили. Ми хочемо створити музей, де можна буде відтворити той колорит і неповторність, які були притаманні Яневу і пам’ять про всі етноси, що тут жили», - повідомив Лановий.

Читайте також: У Вознесенську пройде перший фестиваль громад Миколаївщини

За його словами, у громаді на території колишнього католицького монастиря планують відкрити музей на честь п’яти народів – українців, євреїв, поляків, ромів та росіян-старообрядців, які мешкають у громаді. Там буде п’ять виставкових експозицій про історію цих народів, їхні традиції і звичаї, а також нинішнє життя у громаді.

Створити експозицію допоможуть мешканці громади, поділившись раритетами, які зберігаються у їхніх родинах. Зокрема, одним з найцінніших експонатів стане монета часів польського короля Сигізмунда ІІ, першого монарха Речі Посполитої, який правив у XVI столітті і, за легендою, колись приїздив до Янева і кидав біднякам гроші зі своєї карети.

Створення музею п’яти народів стане одним з елементів розвитку туристичної інфраструктури Іванівської ОТГ. Так, нещодавно тут створили музей чотирьох поетів - двох польських і двох українських.

 Фото: day.kyiv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-