Ювілей

Ювілей "веселого мудреця з Полтави"

Укрінформ
У Полтаві святкують 250-річчя з дня народження Івана Котляревського

У понеділок, 9 вересня, полтавці урочисто відзначили 250-річний ювілей свого славного земляка – Івана Петровича Котляревського.

Розпочалися урочистості на могилі класика української літератури, яка знаходиться майже в центрі Полтави - на перетині сучасних вулиць Європейської та Сінної. Колись тут, на Кобеляцькому шляху, був міський цвинтар. Іван Петрович заповідав похоронити себе тут, під кронами розлогої тополі. Ні тієї тополі, ні самого кладовища уже давно немає.

«Він підняв із заглибів нашу мову, знайшов найсокровенніші грані її, відшліфував і вивів на широку дорогу. Котляревський перший припинив тенденцію знущання і кепкування з рідної мови. Він почав писати мовою, якою говорило населення цілого краю. Сім тисяч слів видобув Іван Котляревський з надр нашої мови, створив неповторний словник, який є взірцем для сучасних лексикографів, створив шедеври української літератури, які стали прообразом нашого сучасного красного письменства», - сказав у своєму слові професор, ректор Полтавського національного педагогічного університету Микола Степаненко.

Духовенство на чолі з архієпископом Полтавським і Кременчуцьким владикою Федором відправили поминальну молитву за упокій душі раба Божого Івана. Присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Далі учасники урочистостей перемістилися до пам’ятника Івану Котляревському, установленому на вулиці його імені в 1903 році. Тоді на відкриття погруддя письменника у Полтаві зібралося дуже багато відомого люду.

Нині ж атмосферу того часу створювали артисти полтавського аматорського театру «Малафея» - жінки у вишуканих довгих сукнях і капелюшках, а чоловіки у розкішних капелюхах і в жилетках поверх сорочок походжали поміж присутніх, про щось неголосно гомоніли поміж собою. Лунали українські мелодії у виконанні сучасних артистів і в записах народної артистки України Раїси Кириченко – ще однієї славетної землячки полтавців.

«Іван Котляревський – це явище дивовижне. Бо на відкриття цього пам’ятника з’їхалися вперше дві України – Наддніпрянська і Західна. І тут, у центральній Україні, вперше побували Василь Стефаник, Леся Українка, Гнат Хоткевич, Михайло Коцюбинський, Михайло Старицький. Його ж «Енеїда» - як прочитання нашої майбутньої долі. Котляревський мріяв про нову "Трою", де буде мир і благодать, пануватимуть справедливість, добро і злагода. Еней мріяв побудувати нову й сильну країну. І в тому була закодована боротьба за волю України. Іван Котляревський тим і близький нам, що говорив про те, чим ми живемо зараз. «Енеїда» Котляревського – прототип нашої української долі», - зазначив у  виступі академік Національної академії наук, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Микола Жулинський.

Голова Національної Спілки письменників України Михайло Сидоржевський наголосив, що ім’я Івана Котляревського входить у п’ятірку велетнів української літератури, серед яких Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, а його твори ввійшли у золоту скарбницю людства.

Веселим мудрецем із Полтави назвала класика української мови і літератури провідний спеціаліст літературно-меморіального музею І.П. Котляревського Євгенія Стороха.

«Панич-дворянин наважився писати так, як ніхто до нього. Він сам жив свідомо й відповідально, з Богом у душі, і такі ж герої його творів, від яких віє добром і щирістю», - зазначила вона.

Після цього святкування перемістилося на Іванову гору, де пройшло все життя класика української мови і літератури. Тут ось уже 50 років діє музей-садиба Івана Котляревського. На подвір’ї гостей зустріли актори, які відтворили кілька сценок з життя родини письменника. Тут же, на садибі, відбулося спецпогашення марки, яку Укрпошта випустила до 250-річчя з дня народження Котляревського. Тираж марок та конвертів - близько 4 тисяч. Відучора їх можна придбати у відділеннях пошти.

До речі, у день відкриття музею-садиби тут так само гасили марки з портретом Котляревського до його до 200-літнього ювілею.

Поряд із музеєм-садибою артисти Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя на сцені під відкритим небом ставили безсмертну «Наталку Полтавку», а в самому приміщенні театру пройшов святковий концерт за участі Національного заслуженого академічний українського народного хору України імені Григорія Верьовки.

А надвечір полтавці знову зібралися на Івановій горі, де зведений хор з понад півтисячі людей виконав уривок арії із «Наталки Полтавки».

«Захотіли прийти всі, хто співає. Абсолютно з кожного хорового колективу. Бо це честь для кожної людини. «Наталка Полтавка» - головний твір письменника, який багатьма пізнається за першими рядками пісні «Де згода в сімействі». Така кількість співаків виконала її у Полтаві вперше», - розповіла директорка департаменту культури та туризму Полтавської облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

Сьогодні, 10 вересня, святкування ювілею Івана Котляревського продовжиться. Зокрема, у краєзнавчому музеї ім. В.Кричевського відкриється виставка «І. П. Котляревський та Полтавський театр. Інсценізація творів письменника».

Завершаться урочистості у п’ятницю, 13 вересня, фестивалем сучасних театрів «Нащадки Котляревського», який пройде у краєзнавчому музеї.

Ганна Волкова, Полтава.

Фото автора та Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-