Через борги Енергодар готовий до опалювального сезону лише на 30%

Через борги Енергодар готовий до опалювального сезону лише на 30%

Укрінформ
У Запорізькій ОДА занепокоєні низьким рівнем підготовки Енергодара до опалювального сезону. В мерії говорять, що через борги населення житловий фонд готовий лише на 30%.

Про це йшлося під час наради в ОДА, передає кореспондент Укрінформу.

«Наразі на 100% підготовлено споруди та обладнання водопровідно-насосних станцій, очисні споруди, водозабори та свердловини; замінено магістральні тепло-, водо- мережі; на 100% підготовлено об’єкти соціальної сфери, охорони здоров’я, освіти та культури. Підготовка житлового фонду становить 30,3%, - сказав під час наради міський голова Запоріжжя Павло Музика.

За його словами, майже 10 років тарифи на житлово-комунальні послуги в Енергодарі не приводились до економічно обґрунтованого рівня.

«Так склалося, що, мабуть, хотіли подобатись містянам, тому тарифи не переглядали. Розумію відповідальність. Ми замість підвищення тарифів, датували мешканців міста. Хоча ці кошти можна було б спрямувати на розвиток міста. Наші тарифи в 10-12 разів нижче показників тарифів по області», - визнає міський голова.

Читайте також: На Житомирщині борг за комуналку перевищив 300 мільйонів

Він додав, що з боку влади було вжито ряд рішень про встановлення економічно обґрунтованих тарифів. Проте споживачі обурені значним зростанням тарифів і відмовляються сплачувати за комунальні послуги. Як наслідок, виникла заборгованість населення перед керуючою компанією «Місто для людей Енергодар» за послугу з управління житловими будинками в сумі 57 млн 607, 97 тис. грн, за послуги централізованого водопостачання, водовідведення та теплопостачання перед КП «Тепловодоканал» – 7 млн 142,45 тис. грн. На останньому підприємстві існує заборгованість із виплати заробітної плати у сумі понад 6 млн грн.

Представники керуючої компанії відзначили, що втомились надавати послуги в борг і готові перейти до радикальних заходів. Говорять, що мають підстави та рішення відповідних структур на арешт понад 40 квартир боржників.

«У житлово-комунальному господарстві міста Енергодар склалася проблемна ситуація. Невдовзі вже стартує опалювальний сезон, а рівень підготовки об’єктів дуже низький. Це при тому, що в Енергодарі проживає 53 тисячі осіб і на одного мешканця припадає понад 20 тисяч гривень бюджетних коштів. Це удвічі більше, ніж у всіх сусідніх містах. 11 вересня має відбудеться сесія міської ради. Після цього, впродовж тижня, має бути розв'язане питання погашення заборгованості по низці напрямів», - сказав чільник області Віталий Туринок.

Читайте також: Завод Коломойського погасив частину боргу ПриватБанку перед НБУ

Окрему увагу під час наради приділили питанню обстеження та ремонту ліфтів. Станом на сьогодні в місті з 445 ліфтів від електропостачання відключені з різних причин 143 ліфти. Цього тижня депутати Енергодарської міської ради планують виділити 700 тисяч гривень на їх обстеження. До 1 жовтня в місті атомників обіцяють підключити 50 ліфтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-