Під час Дня Десни на Чернігівщині в річку випустили 4 тонни мальків

Під час Дня Десни на Чернігівщині в річку випустили 4 тонни мальків

Фото
Укрінформ
Учасники великого екологічного свята "День Десни-2019", що пройшло в неділю в селищі Сосниця Чернігівської області, зарибнили й за народною традицією "задобрили" річку.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила начальник відділу взаємодії зі ЗМІ та діловодства Деснянського басейнового управління водних ресурсів Катерина Череватенко.

"Для відновлення рибного балансу Десни в неї було випущено близько 4 тонн малька коропа і товстолобика. Ці види риб харчуються водоростями і є природними чистильниками річки. А потім відбулося "задобрення" Десни за всіма канонами давньої народної традиції", - розповіла вона.

Обряд, за її словами, провів фольклорний колектив Сосницького будинку культури "Криниці". Жінки сплели вінок із польових квітів, який разом із великою хлібиною пустили за водою - щоб річка добре прийняла мальків і всі вони вижили.

За словами Череватенко, на День Десни до Сосниці приїхали водогосподарники майже з усіх регіонів України. Прийшло й багато місцевих жителів. На святі варили рибну юшку, її роздали понад 1000 порцій.

З огляду на те, що День Десни має екологічне спрямування і ставить за мету змінити світогляд населення. зокрема, в питаннях використання пластику, поліетилену,фосфатних миючих засобів, на святі був організований роздільний збір сміття. І зібрана там вторсировина піде на переробку.

Читайте також: Власкор Укрінформу Потапчук перемогла у конкурсі матеріалів до Дня Десни

Заходи Дня Десни, який проводився вдруге, проходили в Сосницькому літературно-меморіальному музеї Олександра Довженка, 125-річчя якого відзначатиметься 10 вересня, та на березі Десни поблизу Сосниці - у місці, що називається Пекарівська круча.

В музеї відбулася святкова програма "Десна - вчора, сьогодні, завтра", в рамках якої була проведена театралізована екскурсія, ярмарки виробів народних майстрів та виставка робіт фіналістів конкурсів, які оголошувалися спеціально до цього свята: фотографій - "Синергія Десни", літературного - "На хвилях міфів та легенд", дитячого - "Я - краплинка Десни".

Організували масштабний еко-івент Деснянське басейнове управління водних ресурсів та ГО "За відродження Десни" за підтримки Держводагентства України та місцевих органів влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-