Роковини операції

Роковини операції "Вісла": у Львові провели панахиду й громадське віче

Фото
Укрінформ
У Львові вшанували 75-ті роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944−1951 роках.
Про це повідомила пресслужба міської ради.

“Екуменічною панахидою та громадським віче вшанували у Львові 75-ті роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944−1951 роках”, - зазначено у повідомленні.

Як сказав, виступаючи на віче, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, кількість загиблих під час тодішньої депортації майже еквівалентна сьогоднішньому населенню Львова.

"Ця сторінка історії має бути знана. Щоби завдяки їй кожен чітко розумів, чому так сталося, і які це має наслідки. Бо причина дуже проста — націю, яка має нескорений дух, неможливо побороти. Україна має цей дух нескореності — це засвідчує не одна агресія на території нашої країни, яку ми долаємо", - сказав він.

У Львові і області заходи з нагоди 75-тих роковин початку депортації українців у 1944−1951 роках триватимуть до 6 жовтня.

В ході депортації корінних мешканців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини сотні тисяч українців було виселено у примусовому, позасудовому порядку. Загалом, за офіційними даними, у 1944−1946 роках було переселено до СРСР 482,8 тисячі осіб.

Читайте також: У Львові вшанували пам’ять жертв 75-ї річниці депортації українців з Польщі

У 1947 році залишки українського населення — близько 150 тис. осіб з історичних українських земель у складі Польщі в рамках акції «Вісла» було депортовано на північ та північний захід Польщі. У наступні роки (до 1951-го) до УРСР з території Польщі було переселено ще близько 50 тисяч осіб.

Депортація супроводжувалася репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих українців, обмеженням їх політичних, соціальних, економічних і культурних прав.

Фото: city-adm.lviv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-