Негода закликає перетворити Карпати на зону розвитку

Негода закликає перетворити Карпати на зону розвитку

Децентралізація
Укрінформ
Державна програма розвитку регіону українських Карпат має бути спрямована збільшення робочих місць, поліпшення якості й доступності послуг у регіоні.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в Києві під час підсумкового круглого столу з обговорення перспектив розвитку гірських територій українських Карпат, повідомляється на порталі "Децентралізація".

«Жодна соціальна пільга не втримає людину там, де немає роботи, немає послуг, а отже – немає перспектив. Тому держава разом з регіональною та місцевою владою мають в першу чергу створити умови для наповнення місцевих бюджетів, збільшення робочих місць, поліпшення якості й доступності послуг у Карпатському регіоні. На це і повинна бути спрямована Державна програма розвитку регіону українських Карпат», - сказав Негода.

Він закликав представників регіонів скористатися унікальним шансом перетворити Карпати на зону розвитку. «Маючи такі ресурси – людей, природу, культуру, традиції – Карпатський регіон не повинен занепадати. Це інвестиційно-приваблива територія, яка має і може розвивати країну. Саме тому до державної програми, яку уряд розглядатиме вже наприкінці вересня, потраплять виключно розвиткові проєкти», - зазначив урядовець.

Читайте також: Місцеві бюджети з початку року зросли на 29 мільярдів — Негода

За його словами, регіони подали до фінансування в рамках програми проєктів на загальну суму понад 12 млрд гривень, більшу частину яких в областях хочуть отримати саме з державного бюджету.

«Виглядає так, що регіони і громади відмежовуються від вирішення проблем цієї території, але наголошую, що державна програма – це не значить, що лише держава буде опікуватися розвитком Карпатського регіону. Уряд і парламент створюють загальні правила і можливості, а задача регіональної і місцевої влади – скористатися цими можливостями, залучивши не лише державні ресурси, а й кошти місцевих бюджетів, бізнесу, міжнародної допомоги тощо. Ми разом з вами маємо буквально декілька днів, щоб дати фінансові розрахунки по запропонованих вами проєктах і показати Уряду, що на місцях готові активно і ефективно долучатися до вирішення проблем регіону, а не лише чекатимуть грошей з держбюджету», - сказав Негода.

Круглий стіл відбувся за підтримки проєкту «Сталий розвиток Українських Карпат», який впроваджується Українською асоціацією районних та обласних рад у рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку у партнерстві з Посольством Республіки Польща та Міністерством розвитку громад та територій України.

У рамках проєкту відбулися 5 круглих столів: у Львівській,  Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях та підсумковий – у Києві.

 Фото: decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-