ОТГ Сумщини пропонують взяти участь у конкурсі проєктів, які мають урядову підтримку

ОТГ Сумщини пропонують взяти участь у конкурсі проєктів, які мають урядову підтримку

Децентралізація
Укрінформ
ОТГ Сумщини пропонують взяти участь у конкурсі проєктів у галузі культури, який має урядову підтримку.

Про це мова йшла у Сумах під час організованої Асоціацією сільських, селищних рад об'єднаних громад України інформаційної зустрічі, учасниками якої стали понад тридцять представників ОТГ та органів місцевого самоврядування з Сумської, Полтавської та Чернігівської областей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проєкт, який реалізується Асоціацією сільських, селищних рад об'єднаних громад у партнерстві з Сумським обласним науково методичним центром культури і мистецтв за підтримки Українського культурного фонду, важливий для об'єднання ОТГ. Він надасть нові компетенції для виконавчих органів місцевого самоврядування щодо ролі культурного розвитку в житті жителів, покаже кращі практики надання культурних послуг в громадах, креативних індустрій», - розповіла представниця Асоціації Емма Маринкевич.

Читайте також: Закарпатська ОДА дала згоду на об'єднання ще двох громад

За її словами, цей проєкт реагує на виклики, які відбуваються в Україні з проведенням реформи децентралізації.

«Наша Асоціація сільських, селищних рад і об'єднаних громад України об'єднує всі регіони, має представництво в 20 областях. Ми працюємо більш ніж з 3 тисячами представників органів місцевого самоврядування, і наше основне завдання - допомагати органам місцевого самоврядування у вирішенні їхніх основних проблем», - наголосила Маринкевич.

Під час реалізації цього проєкту, додала вона, представники громад сформують планові стратегічні документи, що передбачають втілення в життя цілей культурного розвитку і зростання громади.

У цьому їм може допомогти конкурс проєктів у галузі культури. Кошти від профільного Міністерства отримають ті громади, які запропонують найкращі ідеї.

«Будуть відібрані 60 громад, які пройдуть три етапи роботи: від розробки ідей до формування плану їх реалізації та бюджетування проєктів. Маленькі проєкти можуть бути профінансовані орієнтовно десь на суму від 200 тисяч гривень, середні і великі – від 1 до 3 мільйонів гривень», – повідомила Маринкевич.

Учасники заходу прибули на цю інформаційну зустріч зі своїми готовими пропозиціями щодо надання мешканцям ОТГ послуг у сфері культури.

Наприклад, у Новослобідській громаді Путивльського району Сумської області аби не втратити на території краю горюнську культуру хочуть створити в себе студію звукозапису для збереження автентичного фольклору від її носіїв.

А ось у Прилуках Чернігівської області мають намір популяризувати творчість видатного композитора Левка Ревуцького, який проживав деякий час у цьому місті. Проєкт прилучан передбачає оновлення музейної кімнати Ревуцького і проведення у себе фестивалю дитячої фольклорної творчості.

В разі перемоги у конкурсі ці та інші плани вже існуючих та перспективних громад можуть стати реальністю. Заяви на участь у ньому прийматимуть до 10 вересня. Переможців конкурсу визначать у листопаді.

Фото: regionews.sumy.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-