У Львові відновлюють легендарну мозаїку

У Львові відновлюють легендарну мозаїку "Море і риби"

Фото, відео
Укрінформ
У Львові розпочали відновлення легендарної мозаїки «Море і риби» народного художника України Володимира Патика, яка прикрашала магазин “Океан”. 

Мозаїку зруйнував забудовник, якому мерія дала дозвіл на реконструкцію будівлі, повідомила пресслужба міської ради.

“Сьогодні фахівці розпочали перші роботи — заміри і обстеження, а завтра встановлять саркофаг (накриття), аби була змога працювати за будь-якої погоди. Тож через 2−3 місяці мозаїку обіцяють повністю відновити: близько 70% елементів мистецького твору будуть автентичними. Усі роботи фінансує компанія-забудовник”, - зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

У Львові розпочали відновлення (реконструкцію) мозаїки «Море і риби» / Фото: Олександр Мазуренко /city-adm.lviv.ua

Як зауважив Остап Патик, львівський живописець і син автора мозаїки Володимира Патика, технічно відновити фреску можливо, адже для цього є всі необхідні креслення, матеріали, 3D-скани, а також спеціалісти, які можуть це зробити. Окрім того, в цій будівлі, яку зведе компанія-забудовник, мають передбачити місце для дитячого мистецького простору. На третьому поверсі споруди має бути художня або музична школа, є попередні думки, щоби там зробити умови для того, щоб діти вивчали монументальне мистецтво. Також Остап Патик пропонує зробити меморіальну кімнату батька — Володимира Патика.

Для відновлення мозаїки використають збережені елементи. Смальту будуть чистити, шліфувати. Якщо забракне — то є ще радянська мозаїка, яку можна буде використати, щоб вона була такої ж якості і товщини. Елементи мозаїки зберігаються на майданчику у забудовника

Як зазначають фахівці, роботи з відновлення мозаїки — складні, оскільки окремо відбудують стіну, окремо — рельєф, і вже опісля — будуть класти мозаїку. Цим займатимуться спеціалісти, які мають досвід таких робіт. Усі роботи фінансуватиме компанія-забудовник, яка зруйнувала мозаїку.

Читайте також: Могилу в Суботові, де міг бути похований Хмельницький, хочуть додатково дослідити

Як повідомляв Укрінформ, львівський забудовник, який отримав дозвіл від міськради на реконструкцію колишнього магазину “Океан”, повністю зніс будівлю, знищивши при цьому легендарну фреску-акваріум, роботу народного художника України Володимира Патика. На обурення громадськості міська влада зазначила, що забудовник не виконав свого зобов’язання щодо збереження фрески.

Дозвіл на “реконструкцію” власник фірми Ріел-Естейт Груп отримав попри те, що “відзначився” скандальною забудовою в історичному парку “Знесіння” і не менш резонансною перебудовою будинків на площі Ринок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-