У Черкасах під час будівництва знайшли старовинні церковні книги

У Черкасах під час будівництва знайшли старовинні церковні книги

Укрінформ
На Черкащині під час будівельних робіт господар у своєму дворі викопав коробку з чотирма старовинними книгами, одна з яких - 1646 року. Дивом вона потрапила до музею.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила заступник директора з наукової роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.

«У минулу середу до нас зателефонував черкащанин Тимофій Назаренко і запитав, чи може він принести старі книги, знайдені ним під час будівельних робіт на нещодавно придбаній ділянці. У той же день увечері він приніс знайдену ним коробку з книгами, обмотану повстю та мотузками. Коли ми глянули на ті книги, то ледь не зомліли. Бо вони дійсно були старовинні, приблизно XVII – початку XVIII століття. Оскільки книги довго лежали у землі, то вони погано збереглись, і потребують негайної реставрації. Цікаво, що серед книг є і друковані і рукописні», - розповіла Григоренко.

Ідентифікувати книги та визначити їх вік виявилось не простим завданням. У книг відсутні заголовні сторінки, тобто ті, які мають знаходитись зразу за палітуркою.

Фактично всі книги - це старовинні копії ще старіших видань, тобто передруки або переписані вручну. Принаймні одна з книг містить сліди реставрації, проведеної приблизно на початку XIX століття. Старі аркуші з текстом акуратно вирізали і наклеїли на інший більш «свіжий» папір з красивими вензелями.

Визначити рік створення однієї з книг допоміг випадок. Науковець, який досліджує тему старообрядників, і якому працівники музею показали книгу, підказав, що це церковні книги православних християн-старообрядців, община яких колись існувала в Черкасах.

«У одній з книг знайшли підпис, з якого слідувало, що книга належить міщанину Саві Жиліну, а він, як нам сказав цей науковець, і був старообрядцем. А буквально сьогодні нам вдалось дізнатись, що одну з рукописних книг створено у 1646 році, а переписував її житель Новгород-Сіверського», - зазначила Григоренко.

Читайте також: Книжкову толоку в Запоріжжі "поставили на паузу" - переглядатимуть формат

Поки залишається інтригою те, скільки господарів поміняли ці книги. У одній з них знайдено кілька закладок. Одна - початку 20 ст., інша 1917 року, що зроблена з папірчика, на якому у лікарні чи шпиталі записували температуру тяжкохворих), а ще одна - 50-х років минулого століття.

Вразила музейних працівників і та обставина, що рідкісні книги взагалі могли не потрапити до їхніх рук. Адже люди, які знайшли ці книги, могли по різному розпорядитися їх долею. Однак перед цим вони були у Вінниці, де у музеї побачили виставку стародруків. Тоді нові власники зрозуміли, що знайдені ними книги можуть мати історичну цінність і вирішили віддати їх у краєзнавчий музей. Поки що фото цих стародруків можна побачити на сторінці Facebook Черкаського обласного краєзнавчого музею. Після дослідження та реставрації вони стануть доступними для відвідувачів.

 Фото: Facebook Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-