Суми долучаться до придбання новітнього обладнання для обласного онкодиспансеру - мер

Суми долучаться до придбання новітнього обладнання для обласного онкодиспансеру - мер

Укрінформ
Місто Суми готове долучитися до придбання та встановлення сучасного лінійного прискорювача для обласного онкодиспансеру, однак це питання має вирішуватися одночасно зі створенням відповідних умов для роботи прискорювача.
Про це за підсумками розширеної наради в обласній державній адміністрації повідомив мер Сум Олександр Лисенко.

«Місто сприятиме вирішенню питання фінансування, придбання та встановлення високоенергетичного лінійного прискорювача в обласному клінічному онкологічному диспансері, якого так потребує цей медичний заклад», - наголосив міський голова.

Він підкреслив, що проблема лікування онкохворих у Сумській області на сьогодні стоїть дуже гостро, адже ті умови, в яких люди отримують медичні послуги, є незадовільними й потребують негайного поліпшення. Разом з тим Лисенко наполягає на комплексному вирішенні даного питання.

«Говорив і говорю, що до цього питання потрібно підходити комплексно. Перш ніж придбати дороговартісний апарат, треба подбати про ремонт приміщень онкодиспансеру і розширити межі лікувального закладу. Що ж до закупівлі високоенергетичного лінійного прискорювача, то тут не може бути жодних питань – ми на умовах співфінансування з іншими містами області, ОТГ будемо долучатись до цього проєкту», – запевнив Лисенко, закликавши вже зараз передбачати кошти на дані цілі, а також правильно розподіляти кошти ДФРР.

Вартість проєкту становить 105 млн грн. З них 57,5 млн грн коштує сам прискорювач, решта грошей піде на будівництво приміщення, де він буде встановлений.

За словами Сумського міського голови, водночас із забезпеченням лікувальних закладів міста необхідним обладнанням облаштування їх у відповідності до сучасних вимог – серед пріоритетних завдань міської влади.

«Ми і далі робимо лікування сумчан комфортним. Для цього насамперед ремонтуємо заклади медицини, при чому увагу та кошти розподіляємо так, аби оновлення торкнулось усіх лікарень і поліклінік, пологового будинку», - відзначив Лисенко.

За інформацією мера, початковий кошторис на розвиток галузі «Охорона здоров’я» затверджено на поточний рік у сумі 16,4 млн грн, у тому числі по управлінню капітального будівництва та дорожнього господарства на капітальні ремонти в медичних закладах передбачено 8,9 млн гривень.

За ці гроші, зокрема, вже зроблено реконструкцію приміщень отоларингологічного відділення КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», на що витрачено1,5 млн грн. Таким чином у цьому лікувальному закладі за останні роки вдалося відремонтувати всі відділення, за винятком дерматовенерологічного, на базі якого планують створити хірургічне відділення, що необхідно лікарні як закладу вторинного рівня. Тут в рамках співпраці міста з проєктом «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) у серпні почалися роботи з термомодернізації корпусу, в якому розміщуватиметься хірургічне відділення. Згодом такі ж роботи проведуть за рахунок кредиту Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) і в корпусі, де працює отоларингологічне відділення.

Читайте також: Сумський обласний онкодиспансер отримав сучасний мамограф

Коштом міського бюджету по лінії відділу охорони здоров’я в поточному році провели також капітальні ремонти в клінічній лікарні № 4, поліклінічному відділенні № 1, центрі первинної медико-санітарної допомоги № 2.

Наразі управління капітального будівництва та дорожнього господарства займається реконструкцією першого поверху акушерського корпусу КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії», де по завершенню робіт відкриють післяпологове відділення з комфортабельними одномісними та двомісними палатами з власними санвузлами. Орієнтовна вартість перебудови – 1,5 млн гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-