Нові вертикаль і стандарти: на Закарпатті обговорили стан освіти в ОТГ

Нові вертикаль і стандарти: на Закарпатті обговорили стан освіти в ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
В об'єднаних громадах Закарпаття освітні процеси проходять за новими стандартами, в області формується нова вертикаль спілкування між профільним Департаментом ОДА та управліннями освіти в громадах безпосередньо.

Про це йшлося на круглому столі щодо формування спроможної освітньої мережі в Закарпатській області, організованому в Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми “U-LEAD з Європою”.

“Цього року на Закарпатті за парти в першому класі сяде 17,7 тис. першачків, в області усі 663 школи готові до освітнього процесу, в деяких ще завершуються ремонти, але до початку нового навчального року вони всі завершаться. В цьому році Закарпаття отримало 173 мільойни гривень освітньої субвенції, коштів в такій кількості на освіту не надходило з часів здобуття Незалежності", - повідомила Андріяна Лукач, завідувач обласного методцентру при департаменті освіти та науки ОДА.

Зі слів чиновниці, кошти освітньої субвенції спрямовано на місця, місцеві органи управління освітою на умовах співфінансування мають підготувати усі навчальні заклади і в об'єднаних громадах, і в районах до початку нового навчального року, а також створити такі умови, які передбачені методикою і будуть комфортними і для вчителя, і для учнів.

Як повідомив Олег Лукша, головний консультант закарпатського регіонального управління Асоціації міст України, наразі ситуація в сфері освіти закарпатських ОТГ говорить про те, що в той час, як вся країна уже перейшла на другий етап децентралізаційної реформи, Закарпаття все ще доганяє країну, бо не виконало ще першу - в області досі немає затвердженого перспективного плану об'єднаних громад, та й самих громад усього вісім.

Читайте також: Першу опорну школу на Закарпатті відкриють в Перечинській ОТГ

"Ми спостерігаємо зараз за тим, як в області формується нова вертикаль відносин між профільним департаментом ОДА та управління освіти в ОТГ - без районних управлінь освіти, яких, зрештою, незабаром не буде зовсім. Цей процес добре налашатований та врегульований, але тут треба зазначити, що на Закарпатті поки ще тільки 8 ОТГ, що буде, коли їх буде понад 50, і наскільки добре буде організований освітній процес - ми побачимо", - сказав Лукша.

За словами Лукач, обласний методцентр при департаменті ОДА сьогодні комунікує із 24 територіальними одинцями, із них 6 - в ОТГ. "Різниці в якості спілкування немає, субвенція розподіляється всім на одинакових засадах, хоча на Закарпатті є ОТГ, де кількість учнів в усіх закладах освіти менша, ніж в одній школі, наприклад, в Ужгороді. Але при розподілі коштів є одна мета — надання якісних освітніх послуг. Відтак, у першу чергу в минулому році забезпечили коштами на придбання матеріалів ті перші класи, де було понад 20 учнів. В цьому році кошти розподілили на місцях, кожна громада виходила із своїх потреб", - сказала Лукач.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Закарпатський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-