У Львові вручили премії імені Франка в галузі інформаційної діяльності

У Львові вручили премії імені Франка в галузі інформаційної діяльності

Фото
Укрінформ
У Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка у вівторок вручили дипломи лауреатам Премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності.

Як повідомляє пресслужба Держкомтелерадіо, захід відбувся в межах відзначення 163-ої річниці від дня народження Івана Франка - видатного українського письменника, поета, публіциста, мислителя і громадського діяча.

“Це особлива премія, яка заснована за ініціативи громадськості та влади і яка має ім’я великого українця. Символічно, що ми вручаємо її в день народження Івана Франка, невдовзі після головного державного свята - Дня Незалежності України. Саме про неминучість державного становлення української нації писав у своїх публіцистичних творах Каменяр”, - підкреслив під час урочистостей перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Нагородження лауреатів Премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності / Фото Valentyna Yevtushok

Він також зазначив, що роботи лауреатів Премії імені Івана Франка, яких відзначають цього року, гідні імені Великого Каменяра. “Вони продовжують справу Франка - сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості, державотворенню та зміцненню незалежності України”, - сказав Червак.

У номінації “За кращу публікацію у друкованих ЗМІ” премію 2019 року присуджено шеф-редактору журналу “Універсум” Олегу Романчуку за статтю “Україна і Росія є несумісними системами”, опубліковану в журналі “Країна” (№ 34) 8 вересня 2016 року. В цій роботі автор аналізує причини нинішнього українсько-російського протистояння, дає відповідь на важливі для державного будівництва питання. Зокрема, що мають робити українські політики-державники, щоб вистояти і перемогти.

Лауреатом премії у номінації “За кращий твір у телевізійній сфері” стала редакторка відділу авторських програм телеканалу Дніпровської міської ради “ДніпроTV” Людмила Загоскіна за телевізійний твір “Прадавнє небо України”. Яскравий фільм у поетичній манері розповідає про те, як розуміли зоряні таємниці, закономірності руху і взаємодію Сонця, Землі, Місяця, планет та зірок наші предки і що залишилося від того у сучасній українській культурі.

У номінації “За кращий твір у радіомовній сфері” премією нагороджені заслужена журналістка України, автор сценарію і режисер документально-художнього радіофільму “Валерій Марченко. Дорога до вічності” Нелля Даниленко та звукорежисер Олена Єфимчук. У радіофільмі розповідається про політв’язня радянських концтаборів, який виступав проти русифікації України, за право кожної людини на власну гідність і свободу, за незалежність України.

Читайте також: У Франківську річницю народження Каменяра відзначили читанням творів біля пам'ятника

Лауреатами премії у номінації “За кращу наукову роботу в інформаційній сфері” стали науковці Львівського національного університету ім. І. Франка Галина та Андрій Яценки за книгу “Публіцистика Івана Франка”, видану університетом у 2017 році. Книга знайомить читачів із основними ідейно-концептуальними засадами та тематично-змістовими моделями публіцистики Івана Франка, допомагає осмислити знакові та невідомі його статті в сучасному контексті та зрозуміти, чому почалася війна на сході України, чого бракує українцям для економічного буму, як регулювати світові еміграційні процеси, куди прямує сучасна Україна.

Читайте також: У Дрогобичі вручили нагороди переможцям Премії Франка

Премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано Держкомтелерадіо 2004 року. Вона присуджується щорічно до дня народження Івана Франка - 27 серпня - у розмірі 10 тисяч гривень у кожній номінації. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, які сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, що спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-