На Миколаївщині ОТГ ділилися досвідом ефективного управління фінансами

На Миколаївщині ОТГ ділилися досвідом ефективного управління фінансами

Децентралізація
Укрінформ
Як зробити процес управління фінансовими ресурсами в об’єднаних територіальних громадах найбільш ефективним та що потрібно виконати, щоб при мінімальних витратах отримати максимальний ефект — такі питання вивчалися під час семінару «Фінансовий менеджмент в ОТГ» на Миколаївщині.

Про це розповіла радник з муніципальних фінансів Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Інна Миронова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Процес управління фінансовими ресурсами в громадах – справа досить непроста і потребує відповідних знань і навичок як відповідних фахівців, так і членів усієї громади. Адже йдеться не лише про те, куди і скільки витратити коштів, а і як зробити так, щоб ці витрати були якомога раціональніше використані і дали найбільшу користь. Деякі наші ОТГ вже накопичили певний досвід в управлінні бюджетними ресурсами, а дехто лише прагне до цього. Отож наш семінар має на меті запозичити досвід у цьому питанні, створити майданчик для живого спілкування і обміну думками», - розповіла Миронова.

За її словами, на сьогодні зроблено аналіз використання коштів ОТГ Миколаївщини за 2018 рік. Він засвідчив, що працювати ще є над чим. Доходи на одного члена громади в різних ОТГ дуже різні. Якщо в одних вони сягають 4 тисяч гривень, то в інших - до 12 тис. грн. А відтак, і використовувати їх потрібно дуже раціонально, щоб забезпечити всі необхідні для життєдіяльності громади видатки.

Отож під час семінару увагу представників громад було звернено на ті проблеми та недоліки, які існують у сфері управління фінансами, а також дані практичні рекомендації, як це можна виправити. Зокрема, йшлося про сучасні інноваційні методи в цьому напрямку, такі як прозорі бюджети, гендерне орієнтовне бюджетування, оптимізація галузі освіти тощо.

На думку директора Миколаївського ЦРМС Валентина Бойка, тема фінансового менеджменту в ОТГ дуже актуальна.

«Про що б ми не говорили, а врешті-решт мова піде про гроші. Отож сьогодні ми намагалися таким чином організувати роботу семінару, щоб його учасники здобули як теоретичні знання, так і ознайомилися з успішними практиками управління фінансовими ресурсами. А ще поспілкуватися з експертами Центру інформаційних та аналітичних технологій. Вони приїхали з Києва, щоб розповісти миколаївцям про шляхи вирішення актуальних питань бюджетування шляхом застосування ІТ-рішень при плануванні доходів, видатків, у тому числі на заробітну плату та ведення бухгалтерського обліку», - зазначив Бойко.

Своїми практичними напрацюваннями з учасниками семінару поділилися представники Веселинівської та Куцурубської ОТГ.

Читайте також: Чернеччинська ОТГ стала найбільшою тергромадою Сумської області

«Ми у своїй громаді намагаємося використовувати бюджетні кошти з найбільшою віддачею. Зокрема, це стосується сфери освіти. Громада досить велика, 12 населених пунктів, майже 8 тисяч населення. Було у нас 6 шкіл, зараз 5, бо ми оптимізували процес, створивши опорний заклад. Це дозволило підвищити якість навчання і заощадити кошти», - розповіла начальник відділу фінансів, бухгалтерського обліку та звітності Куцурубської ОТГ Наталія Лаврик.

За майже три роки свого існування Веселинівська ОТГ теж набула власного досвіду у формуванні оптимальної мережі закладів освіти. Розпочали з того, що проаналізували видатки на утримання одного учня в різних школах. Картинка вийшла не дуже приваблива: якщо в одних закладах ця сума становила 4 тисячі гривень в рік, то в інших – до 30 тисяч грн. Отож дві малокомплектні школи було закрито, а кошти спрямовані на опорний загальноосвітній заклад, де діти дістали змогу здобувати знання на набагато вищому рівні.

«В одній школі у нас було 13 учнів, в іншій – 40. Приміщення останньої, до того ж, ще й було аварійним і для ремонту потрібно було 3 мільйони гривень. Ми прийняли рішення школу закрити, а дітей перевести в іншу. Заощаджені кошти пішли на розвиток інших закладів. Організовано підвіз учнів, харчування, групи продовженого дня, заняття в гуртках. Діти отримали набагато більше можливостей для розвитку, аніж це було раніше в тих маленьких школах», - наголосила заступник голови ОТГ Інна Долгокєрова.

Учасники семінару також Також уТакож умали змогу поспілкуватися з групою експертів Центру інформаційних та аналітичних технологій, які представили ІТ-рішення в бюджетному процесі. За словами радника Центру Юлії Бойко, мета їхнього перебування на Миколаївщині - донести громадам про існування сучасних фінансових інструментів для ефективного управління своїми видатками та доходами.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-