У Запоріжжі намагаються відновити останній в Україні човен на підводних крилах

У Запоріжжі намагаються відновити останній в Україні човен на підводних крилах

Фоторепортаж
Укрінформ
«Метеор» - човен на підводних крилах - колись вважався найпопулярнішим річковим транспортом. 

На ньому можна було дістатись, наприклад, із Запоріжжя до сусіднього Дніпра усього лише за годину. «Кораблі на крилах» знищили на початку 90-х, в Україні таких лишилось усього два: один з них вже п'ятий рік поспіль намагаються реставрувати у Запоріжжі.

Кореспонденти Укрінформу побували на причалі та побачили, як виглядає один з останніх «Метеорів».

Читайте також: Спортсмен-екстремал, який пливе від Білорусі до Чорного моря, прибув до Черкас

«Саме цей човен був випущений у 1987 році. В Україну взагалі прибуло лише 46 «метеорів». Цей був 37-м, тому й назва така «Метеор-37». Він встиг пропрацювати лише 4 роки», - розповідає колишній капітан, механік Микола Осадчий.

Він працював на флоті понад 30 років, 9 з яких — на «Метеорі-5». Був механіком, першим штурманом усіх груп суден. Говорить, що раніше робота на таких «крилатих човнах» була дуже престижною.

«Моя молодість пов'язана з ними. Багато спогадів. Пам'ятаю: погони, галстук, форма — стою такий красень, коли біжить моторист і каже, що масло біжить. Заходжу в каюту, перевдягнувся, поки знайшов проблему, поки вирішив її — замастився. Виходжу, бабця сидить у кормовій частині, дивиться на мене й каже: «Я думала ви лише у білій сорочці ходите», - згадує Осадчий.

Ще кілька років тому «Метеор-37» ледь не розібрали вандали. Головною цінністю для них мала стати проводка. Врятував човен столичний бізнесмен, який купив «крилатий корабель» за 50 тисяч доларів. Ще близько 70 тисяч вклав у реставрацію. На сьогодні «Метеор» готовий на 70%. Його власник планував, що унікальний пасажирський катер працюватиме на туристичному маршруті Канів — Київ.

«Власник трохи недооцінив свої сили. Для завершення робіт необхідно ще близько 100 тисяч доларів. Якщо зможемо знайти інвестора, то вихід «Метеора» на Дніпро стане початком відновлення річкового транспорту. Таких в нашій країні більше немає. Люди, які хоча б один раз бували на ньому, — повернуться знову», - впевнений механік Микола Осадчий.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-