На Львівщині підбили проміжні підсумки об'єднання громад у 2019 році

На Львівщині підбили проміжні підсумки об'єднання громад у 2019 році

Децентралізація
Укрінформ
У Львові підбили проміжні підсумки добровільного об`єднання громад у області у 2019 році.

Діалог між керівниками ОТГ, журналістами, представниками громад відбувся у Львівському ЦРМС Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Якщо припустити, що вибори мають відбутися до кінця року, ми вже можемо говорити про якісь результати і про те, чи буде Львівщина з новими об`єднаними чи із розширеними громадами”,- зазначила директор Львівського ЦРМС Галина Гречин.

За її словами, на Львівщині майже один мільйон людей мешкає у містах, а оскільки жодне з міст обласного значення не приєднало до себе сільських громад, кількість населення, яке проживає в ОТГ, невелика.

Крім того, на карті області є “білі плями” - Стрийський і Дрогобицький райони, і наразі немає плану, як би там мали формуватися об`єднані громади.

Як зазначила Гречин, основна мета реформи децентралізації - створити базові органи місцевого самоврядування, які зможуть надалі функціонувати без додаткової державної підтримки. Держава гарантувала тим, хто добровільно об`єднається на першому етапі, інфраструктурну субвенцію, для того, щоб закласти підмурівок для стабільного розвитку. Водночас, ті громади, що об'єдналися тільки щоб отримувати інфраструктурну субвенцію і не робити ніяких змін, муситимуть "показати своє бачення, як будуть жити, коли держава рано чи пізно припинить їх фінансово підтримувати", наголосила керівник ЦРМС.

Зазначалося, що Львівщина цього року “пригальмувала” зі створенням нових об`єднаних громад - позначились парламентські і президентські вибори і пов`язана з ними вичікувальна позиція сільських керівників.

Тож ЦРМС зосередив роботу на підтримці тих громад, які захотіли приєднатися у форматі чинного перспективного плану, - йдеться про Гніздичівську та Шегинівську ОТГ. Приєднання сільрад збільшило критерій їх спроможності і можливостей.

Своїм досвідом приєднання громад поділились голова Шегинівської ОТГ Ігор Кривейко та секретар Жовківської міської ради Андрій Мазан.

Під час зустрічі йшлося і про співробітництво територіальних громад області. Після розробки програми міжмуніципальної співпраці, над якою разом із облрадою працювали фахівці ЦРМС, на конкурс місцевих проєктів подали свої пропозиції 14 органів місцевого самоврядування. Три проєкти стосувалися придбання медичного обладнання, ще три — придбання техніки для благоустрою, два мають на меті облаштування ЦНАПів та придбання камер спостереження, по одному проєкту стосувалися створення радіоінформаційної мережі у громаді, вирішення проблеми поводження з побутовими відходами, придбання спортивного обладнання для ДЮСШ та ремонту адміністративної будівлі.

Результати конкурсу задіяли 70 місцевих рад із 12 районів області, в тому числі 3 міста обласного значення, та 18 ОТГ. Прикметно, що з районів, де ще не створено ОТГ, жодної пропозиції на конкурс не надійшло.

Читайте також: У Запорізькій області обговорили креативні підходи до організації масових заходів

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Львівський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-