Дослідники вінницьких підземель звернулися по допомогу до Ватикану

Дослідники вінницьких підземель звернулися по допомогу до Ватикану

Фото, відео
Укрінформ
Вінницькі ентузіасти - дослідники місцевих підземель і катакомб звернулися з листом до Папи Римського: просять копії середньовічних карт підземного міста, які начебто зберігаються у Ватикані.
Про це повідомляє місцеве інтернет-видання Vlasno.info.

"Знайдені нещодавно підземні ходи у центрі Вінниці зацікавили активістів, істориків, громадських діячів та громадян. На їх думку, не були проведені належні заходи для збереження історичної спадщини. У зв'язку з цим ініціативна група вирішила звернутися до Папи Римського, щоб отримати план усіх підземель, які є на території Вінниці", - йдеться у повідомленні.

У листі активісти зазначили, що в історичному центрі Вінниці монахи-єзуїти в 1610-1617 роках збудували Єзуїтський костел з колегіумом, навколо яких були зведені стіни з вежею. Трохи пізніше, в 1624 році, ченці-домініканці спорудили поряд монастир. У 1746 року майже навпроти від наявних монастирських споруд був побудований монастир капуцинів. Усі монастирі становили собою єдиний ансамбль і, за свідченнями багатьох історичних джерел, були з'єднані між собою підземними ходами.

Ініціативна група наголошує, що старі катакомби були збудовані на території всієї Вінниці, і ними можна було пройти з одного кінця міста в інший. Вони знаходяться на глибині 14 метрів. Саме ці ходи використовували для втечі від ворога, з військовою стратегічною метою, можливістю контратакувати. Наразі збережене і реставроване лише одне підземелля, яке знаходиться в монастирі капуцинів (зараз храм Діви Марії Ангельської). Інші підземні ходи не були досліджені.

В одній із старих газет керівник центру громадського контролю "ДІЙ! Вінниця" Інга Фляжнікова побачила фразу, що плани вінницького підземелля знаходяться у Ватикані. Тому й вирішили надіслати листа Папі Римському.

У місті також створено спільноту "Врятуй підземну Вінницю!" Вже цієї неділі, 25 серпня, вона проведе для усіх охочих історичний квест катакомбами.

Читайте також: Що приховують вінницькі підземелля?

Як повідомляв Укрінформ, минулої весни у дворі Вінницького обласного художнього музею утворилося провалля, яке відкрило стародавні підземні ходи, датовані серединою XVII століття.

Також про історію вінницьких підземель розповідав проєкт "Точка на карті".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-