Бунт в одеській колонії: правоохоронці підтвердили причетність кримінальних авторитетів

Бунт в одеській колонії: правоохоронці підтвердили причетність кримінальних авторитетів

Укрінформ
Бунт у Південній виправній колонії № 51 в Одесі був погоджений із деякими кримінальними авторитетами.
Про це повідомив у Facebook перший заступник начальника Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) з нагляду і безпеки, охорони та оперативної роботи, Володимира Мелюхов.

"Як все відбулось... На понеділок у вказаній установі був запланований обшук із залученням сил та засобів інших установ Південного МРУ (міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації - ред.). Одночасно з цим мало відбутися етапування 6-х засуджених негативної спрямованості на чолі зі "смотрящим" за вказаною установою. Але "смотрящі" вирішили опиратися власному етапуванню та за погодженням із деякими кримінальними авторитетами з Одеського регіону почали підготовку до бунту", - повідомив Мелюхов.

Він також зазначив, що заздалегідь було заготовлено знаряддя для опору у вигляді каміння та палиць.

"Чому про це не знав оперативний склад установи та ті, хто мав про це знати, - питання, на яке ми знайдемо відповідь під час службового розслідування. Відповідно, на початок проведення обшуку сили співробітників та засуджених, яких підняли на бунт, були явно не на нашу користь через відсутність оперативної інформації. Коли 6-х "смотрящих" почали вивозити з установи, відразу почався класичний бунт із камінням, палицями та підпалами, як у фільмах та підручниках", - розповів Мелюхов.

Він повідомив, що пожежна машина ВК-14 потрапила у пастку, коли проїхала повз вузькі ворота міжзонного КПП, після чого виявилася відрізаною від основної групи співробітників.

"Співробітників витягнули з машини та нанесли їм численні травми, але потім одного вдалося відбити, а іншого самі засуджені доставили до медичної частини для надання допомоги, після чого віддали нашим співробітникам", - сказав Мелюхов.

За його словами, житлова зона лишилася за бунтівниками, виробнича - за ГШР (групою швидкого реагування), а 6-х "смотрящих" вдалося вивезти з установи, незважаючи на спротив.

"Те, що вказана установа по факту безконтрольна з боку адміністрації установи, я знав ще десь з початку 2000-х, коли працював оперуповноваженим у ВК-12 Харківської області та мав змогу спілкуватися з переведеними звідти засудженими за персональними нарядами. Потім пам’ятаю відому у певних колах сумну та смішну одночасно історію про те, як один одеський тюремний генерал бігав майже щоденно на уклін до російського "злодія у законі", який приймав того у палаті медчастини Одеського СІЗО... Одеса - дуже складний регіон, зі своїми правилами гри та дуже тісним зрощенням криміналітету та владних структур. І для того, щоб там навести лад, потрібна дуже копітка робота з боку всіх правоохоронних структур. А поки що бал там править злочинний світ, як і в деяких інших регіонах країни", - додав Мелюхов.

Внаслідок бунту, як зазначив він, двоє співробітників колонії отримали серйозні травми, їм зараз надається необхідна медична допомога, ними опікується керівництво установи та Південного МРУ.

"Однозначно відповідні висновки з цієї події будуть зроблені. Винні у підготовці бунту, нападах на співробітників та пошкодженні майна установи понесуть передбачену законом відповідальність. Винні у цій надзвичайній події деякі керівники також будуть покарані. Тренування ГШРів буде максимально наближене до реальних умов. Але можу запевнити в одному. Зі шляху з наведення ладу в установах ніхто сходити не буде та при перетині "червоних ліній", коли нападають на співробітників, будемо діяти відповідно до наданих нам законодавством повноважень", - наголосив Мелюхов.

Читайте також: Бунт в одеській колонії: постраждали 13 працівників, троє з них у лікарні

Як повідомлялося, 27 травня у Південній виправній колонії загального режиму №51 в Одесі сталися заворушення, що супроводжувалися пожежею.

За даними поліції, постраждали п’ятеро працівників колонії.

Перший заступник глави Національної поліції - начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін заявив, що заворушення в одеській колонії розпочалися за вказівкою "злодіїв у законі" з метою дестабілізувати ситуацію.

Державна установа "Південна виправна колонія № 51" - виправна колонія середнього рівня безпеки для чоловіків, уперше засуджених до позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-