Запорізькі ОТГ власними силами ремонтують дороги та впроваджують освітні проекти

Запорізькі ОТГ власними силами ремонтують дороги та впроваджують освітні проекти

Децентралізація
Укрінформ
За два роки реформи децентралізації об'єднані територіальні громади Запорізької області накопичили чимало досвіду, яким вже можуть ділитися з іншими. Деякі ОТГ самостійно ремонтують дороги, інші впроваджують освітні проекти.

Про це говорили під час круглого столу "Кращі практики та досягнення ОТГ Запорізької області", який відбувся у Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Громадам є чим пишатися, вони мають досвід, яким можуть поділитися, практики, які можна впроваджувати на інших територіях. Всі громади розвиваються своїм шляхом. Одні змогли відновити необхідну інфраструктуру, зробили великий прорив у налагодженні діалогу між владою, громадою і бізнесом. Інші - приділяють увагу неформальній освіті мешканців”, - зазначила радниця з питань комунікації Запорізького ЦРМС Наталя Селюкова.

Як поінформували в ЦРМС, протягом минулого року кошти інфраструктурної субвенції отримали 44 громади Запорізької області. Вони були розподілені на об’єкти у сфері освіти (21%), придбання спецтехніки для комунальних підприємств (24%), капремонт доріг (14%), ремонт адмінбудівель (2%), вуличне освітлення (8%), об’єкти у сфері водопостачання та водовідведення (13%), об’єкти у сфері культури (6%) тощо.

Одними з учасників круглого столу були представники Чернігівської ОТГ. Вони розповіли про свої успіхи. Зокрема, громада придбала техніку для ямкового ремонту. Тепер тут можуть витрачати на ремонт доріг менше грошей і при цьому отримувати більш якісний результат.

“Машина для ямкового ремонту придбана за рахунок субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури громади. Вона вже працює на дорогах Чернігівки. Технологія, яку використовували раніше, тримала латки на дорогах 3 місяці. Зараз ми перейшли до більш якісного ремонту. Ми фактично пломбуємо дороги, прагнемо зберегти їх до того часу, коли знайдемо кошти на капітальний ремонт”, - розповіла заступник голови Чернігівської селищної ради Людмила Веремій.

За її словами, два роки тому громада отримала занедбане комунальне підприємство, а сьогодні воно має усі шанси стати конкурентоспроможним.

“Ми маємо в планах надавати послуги з ремонту доріг сусіднім громадам. Хочемо створити будівельну бригаду”, - каже Веремій.

Крім того, громадою закуплено автобус для внутрішніх пасажирських перевезень, новий сміттєвоз, екскаватор, вакуумний автомобіль. Її колега, завідувач сектором організаційної роботи Чернігівської селищної ради Альона Синєпольська поділилася досвідом залучення жителів до розробки громадського бюджету.

Читайте також: Як мотивувати молодь і зацікавити дітей: досвід Коростишівської ОТГ

"На початку нашої роботи людей лякало саме слово “бюджет”. Ми активно працювали з населенням, проводили регулярні зустрічі по всіх старостатах. 256 людей пройшли навчання і підготували свої проекти. 13 проектів вже проголосовано, один – вже втілений. Мова йде про створення на базі однієї з сільських шкіл кімнати для відпочинку і розвитку дітей. Люди усвідомили, що вони можуть щось зробити і залучити кошти на власні ідеї. Люди об’єднуються, бо бачать результати”, - говорить Синєпольська.

За її словами, більшість поданих проектів - інфраструктурні. Деякі з них, наприклад, створення майданчиків із вуличними тренажерами, вже на стадії реалізації. Земельні ділянки оформлені, тренажери знайдені.

Керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко зазначила, що досвід громад є потужною рушійною силою. Вона сподівається, що досить скоро в Запорізькій області розпочнеться процедура об’єднання ОТГ.

“Ми дуже пишаємось нашими громадами. Справді дуже багато змін, які люди бачать і відчувають. Але на сьогодні є одна проблема, яка потребує вирішення - це слабий кадровий потенціал. Важливо, щоб фахівці надавали один одному допомогу та передавали досвід. Я впевнена, що реформа децентралізації – це та реформа, яку не можна буде загальмувати”, - підвела підсумки Бойко.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Звонарьова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-