Пам'ять Євгена Коновальця вшанували на Львівщині

Пам'ять Євгена Коновальця вшанували на Львівщині

Фото
Укрінформ
Пам’ять полковника Армії УНР, голови Проводу українських націоналістів Євгена Коновальця вшанували на Львівщині в день його загибелі.

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Біля пам'ятника Євгену Коновальцю у його рідному селі Зашків Жовківського району відслужили панахиду.

“Представники влади, громадськість поклали квіти до пам’ятника та спільно виконали Державний гімн України”, - йдеться в повідомленні.

Окрім того, народні колективи виконали патріотичні пісні.

Полковник Армії УНР Євген Коновалець був убитий 23 травня 1938 р. у Роттердамі в результаті спецоперації НКВС, проведеної Павлом Судоплатовим. Він зумів увійти в довіру до Коновальця, який вірив в існування в СРСР міцного підпілля. Це нелегальне угруповання” і представляв за легендою Судоплатов під псевдонімом “Павлусь Валюх”Він передав Коновальцю вибухівку, замасковану під коробку цукерок з українським орнаментом як подарунок “від друзів”.

Читайте також: Парубій дав Зеленському дві поради у річницю народження Петлюри

Поховано Коновальця на цвинтарі Кросвейк у Роттердамі. На могилі часто відбуваються урочисті заходи пам'яті за участі українських дипломатів та військовиків.

У рідному селі на честь Коновальця організовують національно-патріотичний фестиваль “Зашків — земля героїв”, а в будинку, де він народися і виріс, відкрито музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-