Доходи деяких громад Рівненщини зросли у вісім разів

Доходи деяких громад Рівненщини зросли у вісім разів

Децентралізація
Укрінформ
Підсумки дворічної роботи з децентралізації підвели у Рівному під час прес-заходу керівники ОТГ та представники органів виконавчої влади Рівненщини.

Прес-захід організований Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фінансова стабільність та збільшення власних надходжень у 35 створених за два роки об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) стали добрим сигналом для тих сільських рад, які ще не визначилися щодо об’єднання у процесі децентралізації», – сказав голова Асоціації ОТГ Рівненщини, керівник Бугринської об’єднаної територіальної громади Сергій Пилипчук.

За його словами, там, де діють ОТГ, з’явилися додаткові можливості для поліпшення умов проживання мешканців та організації місцевого бізнесу. До створення, наприклад, ОТГ, яку він очолив, у селі Бугрин на опалення місцевого навчально-виховного комплексу районна влада щороку витрачала майже півмільйона гривень. Після заснування тут ОТГ громада спрямувала кошти державної підтримки на ремонт цього закладу, заміну вікон та встановлення сучасної системи енергоефективності. У результаті вартість опалення НВК склала лише 143 тисячі гривень. До того ж, у селі відкрили завод із переробки відходів деревини, де з них виготовляють паливні пелети, – тепер всю бюджетну сферу забезпечують цією продукцією.

Директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий зазначив, що в області ОТГ за два минулі роки ефективно використали свої можливості щодо нагромадження коштів.

«Важливим фактором розвитку громад стала стаття власних доходів – вони збільшилися у порівнянні з першим роком існування ОТГ у 2-8 разів!» – наголосив він. "У доходах місцевих бюджетів найбільшу питому вагу займають надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб. Об’єднані громади Рівненщини демонструють сталу тенденцію до зростання цього надважливого збору. Другим за питомою вагою став єдиний податок, третім джерелом доходів місцевих бюджетів є плата за землю (у структурі доходів займає 11,6 %), що відноситься до податку на майно і є складовою місцевих податків. Продовжується динамічне зростання доходів від сплати податку на нерухоме майно", - сказав він.

Руслан Сивий підкреслив, що за ці кошти у громадах області відремонтовано кілометри доріг, реконструйовано або встановлено вуличне освітлення на десятках вулиць, зроблено вперше за два десятиліття капітальний ремонт у багатьох закладах, закуплено новітню техніку для комунальних підприємств, обладнання та меблі для садочків та шкіл тощо.

Зважаючи на такий досвід та інші факти позитивної практики, директор зазначив, що на Рівненщині докладається багато зусиль для того, щоб сільські ради швидше об’єднувалися добровільно, адже до тих, які не зроблять цього, у відповідності із законодавством застосують так званий «примусовий порядок».

Читайте також: Стартував Всеукраїнський фотоконкурс, присвячений ролі жінок у громадах

«Ми хочемо, аби таких виявилося якнайменше, тому нині триває робота із мешканцями у Корецькому, Острозькому, Здобунівському районах, де досі немає ОТГ. Складна ситуація і з приєднанням громад до обласного центру і міст обласного підпорядкування. Сільські голови здебільшого не хочуть об’єднуватися, адже їм комфортно і в нинішньому статусі до кінця їх повноважень. Серед населення також підігрівається страх, що міста заберуть землі в селян, навіть уже розпайовані», - зауважив Сивий.

Для того, щоб об’єднання в територіальні громади було привабливим, на думку голови Олександрійської ОТГ Миколи Шустова, необхідно, щоб держава виробила стабільні правила, за якими мають жити громади. Це стосується, зокрема, удосконалення земельного законодавства (щодо приєднання земель до ОТГ поза межами населених пунктів), сплати податків різних рівнів, у тому числі й «лісового».

Він також вважає, що нарешті слід позбутися терміну «сільська рада», вилучити його із Конституції України, і сподівається, що в області всі заплановані 66 (об’єктивно обґрунтована цифра) об’єднаних територіальних громад будуть створені, коли пройде повна децентралізація краю і виникне три райони: Рівненський, Сарненський та Дубенський. Формування Степанської, Бугаївської та Малинської ОТГ, де вибори пройдуть наприкінці червня нинішнього року, саме й відбувається з урахуванням нового адміністративного поділу Рівненщини, розробляються також генеральні плани ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-