На Закарпатті педагогів із тергромад вчили працювати із особливими дітьми

На Закарпатті педагогів із тергромад вчили працювати із особливими дітьми

Децентралізація
Укрінформ
Із фахівцями ОТГ з педагогічної освіти зустрілися психологи, логопеди та олігофренопедагоги з Ужгородського інклюзивно-ресурсного центру.

Зокрема, на семінарі, присвяченому організації інклюзивної освіти в закарпатських об'єднаних територіальних громадах, говорили про те, як працювати із особливими дітьми та як обладнати у загальноосвітніх закладах якісні ресурсні кімнати.

“Круглий стіл щодо організації інклюзивної освіти в об'єднаних громадах на Закарпатті ми організовували вперше, запросили представників з ОТГ — начальників управлінь освіти, педагогів та асистентів, які безпосередньо займаються із цими дітьми в закладах загальної середньої освіти, також спеціалістів із Ужгородського інклюзивно-ресурсного центру (зокрема психолога, логопеда, олігофренопедагога), аби вони поділилися досвідом успішної роботи,” - сказав Павло Рябоконь, радник з питань муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС.

Мета цієї зустрічі, зі слів експерта, - збільшити знання спеціалістів у громадах щодо організації інклюзивної освіти.

Наразі на Закарпатті у кожному районі діють інклюзивно-ресурсні центри, але тільки два із них — Ужгородський та Свалявський — можна назвати дієвими, такими, від яких можна і варто набратися досвіду у справі організації інклюзивної освіти в об'єднаних громадах, каже Рябоконь. З його слів, нині в громадах у загальноосвітніх закладах освіти організована робота з особливими дітьми всюди, але майже ніде в школах нема ресурсних кімнат.

“Організувати їх — в принципі, не надто важко. Із ресурсів громади це витягне від 30 тисяч гривень, - розповів Павло Рябоконь. - Мається на увазі закупівля обладнання, матеріалів для організації освітнього процесу та простору в цих кімнатах. Але, як виявилося, це було не стільки цікаво для представників ОТГ, як якісне наповнення такого процесу. Освітян цікавило, за якими методичками та методиками краще працювати із дітьми з різними вадами, як психологічно побудувати роботу з ними, адже метою інклюзивної освіти є саме введення дитини із особливими потребами у соціум”, - наголосив Рябоконь.

Читайте також: Стартував Всеукраїнський фотоконкурс, присвячений ролі жінок у громадах

Наразі робота щодо інклюзивної освіти в громадах побудована так, що педагогів та асистентів, які працюють із особливими дітьми, консультують працівники районних ресурсних центрів. В перспективі — створення ресурсних кімнат у кожній школі в ОТГ, щоб наблизити освітні послуги до споживачів.

Також, зі слів експерта Закарпатського ЦРМС, освітян із об'єднаних громад цікавила тема щодо надбавок до заробітної платні вчителів та асистентів, які працюють із дітьми. Відповідно до нової постанови уряду щодо забезпечення інклюзивної освіти в закладах загальної освіти, таким освітянам держава гарантує 25% надбавки до основного окладу. Ці кошти має знайти громада, каже Рябоконь, адже вони не передбачені освітньою субвенцією.

Семінар організовано Закарпатським Центром розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Закарпатський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-