Учасники кампанії «Я-громада!» заохочували мешканців Миколаївщини об'єднуватись

Учасники кампанії «Я-громада!» заохочували мешканців Миколаївщини об'єднуватись

Децентралізація
Укрінформ
З метою підвищення обізнаності громадськості щодо реформи децентралізації, демонстрації найкращих практик ОТГ, заохочення громадян об’єднуватися, село Краснопілля Березанського району Миколаївщини відвідали учасники Всеукраїнської інформаційної кампанії «Я – громада!».

З організацією заходу допоміг Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша мета проінформувати людей про найбільш успішну реформу в Україні – децентралізацію. Попри свої явні переваги, вона ще зустрічає певний спротив на місцях, як з боку представників влади, так і певної категорії людей, які мають свої фінансові та земельні інтереси. До пересічних громадян багато інформації, на жаль, не доноситься. Тому наша мета поділитися досвідом, знайти спільні точки дотику, щоб люди зрозуміли суть та переваги цієї реформи. Загалом, ми відвідаємо 39 населених пунктів по всій Україні, у тому числі два – на Миколаївщині», - зазначила експерт зі стратегічних комунікацій проекту «Я-громада!» Тетяна Вороніна.

Вона також висловила сподівання, що вже незабаром нинішня чи наступна Верховна Рада прийме нормативні акти, потрібні для остаточного законодавчого забезпечення цієї реформи і тим самим покладе край спекуляціям на цю тему.

На думку директора Миколаївського ЦРМС Валентина Бойка, проект «Я-громада» виконує дуже важливу справу. «Завдяки співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою», вони проводять методично-просвітницьку роботу, яка спрямована на активізацію громад і спонукає їх до прийняття рішень. Хочу зазначити, що загалом Миколаївщина не пасе задніх, чимало зроблено. Наразі створено 29 ОТГ, ще у 12 пройдуть вибори вже 30 червня. Загалом цим процесом охоплено вже три чверті сільського населення області», - стверджує Бойко.

Попри певні успіхи, ще не всі села області об’єдналися в громади, або хоча б прийняли відповідні рішення. Одне з таких – Краснопілля Березанського району. На території села проживає трохи більше тисячі людей, річний бюджет становить понад 3 мільйони гривень. На території району вже існує дві ОТГ, але краснопільці не поспішають до когось приєднуватися, частина людей виношує плани утворити самостійну громаду, приєднавши до себе кілька навколишніх сіл. Проте, люди не впевнені, чи зможе вона стати спроможною, адже селу бракує відповідної інфраструктури, доріг, джерел наповнюваності бюджету тощо. Та й населення замало.

«Наразі наша громада ще не об’єдналася ні з ким, хоч пропозиції були ще два роки тому від Березанської ОТГ. Але тоді люди прийняли рішення не об’єднуватися, можливо, були не готові психологічно, було ще мало інформації. Зараз ми знову повернулися до цього питання і будемо думати, як нам далі жити. З одного боку, люди бачать переваги Коблівської громади і більшість хотіла б приєднатися до неї, з іншого – не проти утворити і свою ОТГ. Отож, сподіваємося, що компанія «Я - громада», яка завітала до нас, допоможе визначатися», - розповідає Краснопільський сільський голова Інна Крецу.

Щоб допомогти краснопільчанам прийняти виважене рішення, до них завітали керівники сусідніх громад - голова Коблівської ОТГ Володимир Панич та заступник голови Березанської ОТГ Ірина Компанієнко. За їх словами, вони готові приймати навколишні села до себе, адже на собі вже відчули переваги децентралізації.

Читайте також: Як в Ольшанській тергромаді відзначали фестиваль повітряних зміїв

«За два роки існування Березанської ОТГ, яка об’єднує понад 8 тисяч людей з 20 населених пунктів, люди відчули, що можуть самостійно приймати рішення з різних питань, у тому числі й фінансових. Громада сама вирішує куди і на що витрачати кошти, які об’єкти будувати чи ремонтувати. Тим більше, що надходження збільшилися. Якщо до об’єднання бюджет розвитку становив 11 млн грн, то нині вже 36 млн грн», - говорить Компанієнко.

Її колега з Коблівської ОТГ також підтверджує значний прогрес у розвитку населених пунктів після об'єднання. Адже якщо бюджет громади на час створення становив лише 27 млн, то нині виріс до 76 млн. При цьому, як пересічні селяни, так і місцеві депутати та підприємці почали відчувати значну більшу відповідальність за своє майбутнє, за прийняття рішень.

«Ми готові розширюватися і приєднувати інші села, але є певні проблеми, адже на території району є ще одна громада. Отож, якщо ми зараз приєднаємо до себе всіх бажаючих, то Беререзанська ОТГ ризикує стати неспроможною. Отож, на мою думку, ці питання треба вирішувати разом, домовлятися, щоб мешканці не постраждали. Тим більше, що за перспективним планом у нас є варіант: один район – одна громада», - зазначає Панич.

Своїм баченням переваг об'єднання поділилися і гості з Пісківської ОТГ Київської області. Зокрема, що стосується напрямку освіти. Наразі вони власним коштом утримують 8 навчальних закладів і при цьому створили ще й дитячо-юнацьку спортивну школу, де діти займаються абсолютно безкоштовно. При цьому, педагоги мають чи не найвищу в регіоні зарплату і соціальний пакет. Батьки не витрачають на навчання дітей жодної копійки – все коштом громади.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-