НАТО дає Україні €1,5 мільйона на могильник радіоактивних відходів

НАТО дає Україні €1,5 мільйона на могильник радіоактивних відходів

Укрінформ
Україна та НАТО підписали контрактні документи у рамках проекту із захоронення радіоактивних відходів, які зберігаються в могильнику на об’єкті "Цибулеве" Міноборони, що на Кіровоградщині.
Про це під час підписання проекту повідомив заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це конкретний приклад практичної підтримки НАТО оборонного сектору України. Я з оптимізмом дивлюся у перспективи, бо проект "Вакуленчук" був успішним. Ми будемо робити усе, щоб наша робота на об'єкті "Цибулеве" була так само результативною", - прокоментував Петренко.

Керівник проекту Трастового фонду із захоронення радіоактивних відходів в Україні Юрій Гнилицький у коментарі Укрінформу повідомив, що проект триватиме 18 місяців, його вартість - €1,5 млн. На даний момент повна сума на виконання проекту ще не надійшла, однак, донори - Норвегія та Німеччина - доклали всіх зусиль, щоб виділити повний обсяг коштів.

"Радіоактивні відходи залишені від радянських ядерних програм. Це шість об'єктів на території Україні. Був пілотний проект - об'єкт "Вакуленчук", на якому відпрацьовувалися усі етапи фінансування робіт, організації контролю ДІЯРУ. Він був успішно виконаний, отримав позитивні висновки органів державної влади", - зазначив Гнилицький.

За його словами, €120 тис., яких бракує на даний момент, планується отримати до кінця року.

"Після цього ми розпочнемо виконання плану в повному обсязі. Першим етапом буде обстеження, підготовка матеріалів для розробки технічного рішення. Потім планується мобілізація об'єкта, розміщення техніки для ліквідації, розробка контейнерів, усіх технічних питань щодо виймання. Потім - активна фаза, виймання відходів та пакування у контейнери, відвезення на ДПС "Радон", - додав Гнилицький.

Після завершення робіт на об'єкті "Цибулеве" роботи розпочнуться на об'єкті "Телятин", що на Івано-Франківщині.

"Ще два об'єкти у Криму, один - у Донецьку", - зазначив керівник проекту Трастового фонду НАТО.

На даний момент, кримські об'єкти передані в управління Росатома, який здійснює спостереження за ними. Щодо донецького об'єкта в України немає даних, про що вона повідомила МАГАТЕ.

Читайте також: Викиди парникових газів вперше знизилися при зростанні показників ВВП - Семерак

Як повідомляв Укрінформ, НАТО у серпні 2018 року на запит України стосовно необхідності продовження ліквідації могильників радіоактивних відходів ухвалило рішення про започаткування наступного проекту у рамках Трастового фонду НАТО і захоронення радіоактивних відходів, які зберігаються на об'єкті "Цибулеве".

У вересні 2018 року проект Трастового фонду стартував. Результатом проекту стане реабілітація території, на якій зараз зберігаються радіоактивні відходи, а також усунення загрози незаконного поширення радіоактивних матеріалів за межі об'єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-