Громади Оріхівщини заклали капсулу часу

Громади Оріхівщини заклали капсулу часу

Децентралізація
Укрінформ
П’ять тергромад Оріхівщини Запорізької області підготували листи з розповіддями, якими бачать себе через 10 років. Листи помістили у капсулу часу, яку назвали “Майбутнє громад Оріхівщини”. Прочитають їх у травні 2029 року.

Цей захід, приурочений до Дня Європи, було організовано Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми зібрали громади, які розташовані на території Оріхівського району, – їх п’ять. Усі вони успішні і активні. Запропонували їм прописати й закласти у капсулу часу своє бачення майбутнього до 2029 року. Через 10 років, день у день, представники громад дістануть капсулу й звірять, чи вдалось досягти бажаного і чи змінились їхні пріоритети розвитку”, - зазначила радник з питань комунікації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Наталя Селюкова.

До написання "листів у майбутнє" залучили представників органів місцевого самоврядування, активістів, школярів, представників малого бізнесу. Обговорення відбулося на території Преображенської ОТГ.

Окрім того, представники громад розробили проекти громадських просторів, які зможуть реалізувати протягом року. Одна з головних вимог до проектів - аби їх можна було втілити власними силами, не витрачаючи на це бюджетні кошти.

Малотокмачанська ОТГ презентувала молодіжний парк. Його планують розмістити біля відремонтованого за рахунок громади будинку. У парку хотіли б висадити близько 200 дерев, встановити дитячий майданчик, обладнати зону активного відпочинку й збудувати фонтан.

Голова Малотокмачанської ОТГ Анатолій Малахатка зазначив, що до обговорення дизайну парку планує залучити молодь та місцевих жителів.

Таврійська ОГТ теж мріє про парк - сімейного відпочинку "Family Hall" у селі Юрківка. У ньому хотіли б розмістити весільну альтанку, фотозону, вільний WiFi, альтанку для настільних ігор. Також планують облаштувати зелену зону, де можна було б читати книжки, лежачи на газоні.

Комплекс із назою “Єднання” може за рік з’явитися у Преображенській ОТГ.

“Учасники АТО звернулись до нас із проханням встановити на пагорбі на в'їзді в громаду козацький хрест на знак пам’яті про бійців усіх воєн, які поклали життя за Україну. Хрест безкоштовно надав місцевий краєзнавець. Його встановлення буде початком облаштування комплексу”, - зазначили представники громади.

Окрім того, на території комплексу висадять дуби – паростки від Запорізького дуба, розмістять інформаційні таблички, побудують капличку “Преображення Господнє”.

Представники громади попередили, що увесь комплекс створити й облаштувати за рік неможливо, адже його територія дуже велика.

Велопарк, кав’ярні, скейт-парк, міні-сцена для творчих мешканців і велика сцена для виступів музичних колективів, літній кінотеатр, санітарні зони, інформаційні стенди – усе це буде частиною Європейського простору, який створять в Оріхівській ОТГ на площі Покровській.

“Наразі площа Покровська – це асфальт, а ми хотіли б покласти там бруківку. Міркуємо над вирішенням фінансового питання”, - зазначили представники громади.

Читайте також: Майбутні юристи у Вінниці обговорили роль ОТГ на шляху до євростандартів

У ході обговорення проекту був запропонований варіант створення Алеї зірок мешканців громади. “Зірками” можуть стати усі охочі. Для цього необхідно лише придбати певну кількість матеріалу для облаштування Алеї.

Комишуваську ОТГ представляли школярі. Вони презентували проект з облаштування Парку Єдності. У перспективі парк може стати територією проведення фестивалів скульптури.

Також діти презентували три країни Європи: Францію, Італію та Німеччину - та пригостили учасників їхніми національними стравами.

“Всі проекти, які були запропоновані, реальні. Деякі з них вже почали виконуватись. Була мета об’єднати людей, зробити так, аби вони побачили нові ідеї та нові можливості для їх реалізації. Не влада приймає рішення, а громада. Ідеї мають народжуватись в громаді”, - зазначила Селюкова.

Як повідомлялось, День Європи в Україні відзначають з 2003 року. Саме тоді держава взяла курс на євроінтеграцію та активно просувається на цьому шляху за різними напрямками. Одним із них є впровадження реформи децентралізації.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Звонарьова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-