Майбутні юристи у Вінниці обговорили роль ОТГ на шляху до євростандартів

Майбутні юристи у Вінниці обговорили роль ОТГ на шляху до євростандартів

Децентралізація
Укрінформ
У Вінниці майбутнім юристам у День Європи розповіли про рух України до ЄС через розвиток сильних громад та місце креативної молоді в цьому поступі.

Зустріч студентів Донецького національного університету ім. В.Стуса з радниками Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, відбулася у форматі круглого столу «Моя громада - шлях до Європи. Роль програми «U-LEAD з Європою» у підтримці реформи місцевого самоврядування в Україні».

Гостями Вінницького ЦРМС стали першокурсники юридичного факультету ДонНУ. Їхня зустріч із директором та радниками Вінницького ЦРМС саме у День Європи була символічною, адже у ході круглого столу насамперед йшлося про аспекти розвитку місцевого самоврядування як запоруки європейського поступу України та про можливість для освіченої креативної молоді фахово реалізуватися у менеджменті територіальних громад.

«Нинішній етап реформи децентралізації полягає ще й у тому, що об’єднані громади, а в нас їх уже 37, мають відчути себе і насправді стати господарями на своїх територіях. Фактично завдяки реформі вони мають своє «Магдебурзьке право», - такими широкими повноваженнями їх наділила держава. Тепер саме на цьому базову рівні приймаються основні управлінські рішення, саме місцевий менеджмент включається в конкуренцію за інвесторів та за фінанси, адже наразі бюджет місцевого самоврядування становить понад 50% бюджету держави. Ще не відбулось разючих змін, але ми бачимо, що там, де є потужний господар, а люди почувають себе громадою, - там є розвиток, там є майбутнє», - так окреслив нинішні реалії функціонування об’єднаних громад директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко.

За його словами, майбутні випускники вишів можуть стати учасниками цього процесу і як члени громад, і як потенційні управлінці.

«Молодь – це рушій змін у державі. Саме молоді здатні радикально змінювати ситуацію в нашій країні, і їхня думка є основотворчою для нас, тому що вони завтра платитимуть податки, працюватимуть на розвиток, міст, сіл та регіонів, або ж можуть утекти за кордон і створювати додану вартість там. Наше завдання – допомогти молоді усвідомити, що заробляти можна і в Україні. І, як підказує досвід ЄС, співпраця влади, бізнесу і громадськості, а особливо - молоді, є ключовим чинником успіху розвитку нашої держави, - від рівня села, що іще навіть не в складі ОТГ, через об’єднані громади до рівня регіону і країни», - вважає радник Вінницького ЦРМС з регіонального розвитку Юрій Войціцький.

Він каже, що сучасна молодь вигідно відрізняється від управлінців старого типу, позаяк їх навчають нових методичних підходів, а саме стратегічного планування, креативної економіки, вміння втілювати у повсякдення інновації та швидко реагувати на зміни, викликані процесами глобалізації. Відтак, їхній базовий освітній рівень може дуже добре спрацювати на розвиток місцевого самоврядування.

«Студенти, які взяли участь у засіданні круглого столу, щойно закінчили вивчати комунальне і муніципальне право, попереду в них іспит. Дня них було дуже корисно і пізнавально зустрітися з практиками і подивитися на місцеве самоврядування не з теоретичного боку, а з практичного. Окрім того, питання, які розглядалися, дуже актуальні, оскільки реформа децентралізації стосується кожного члена територіальної громади. І щоб знати в реальному житті, як реалізувати свої права як члена громади. Принаймні, вони ставлять багато запитань про те, як відбувається об’єднання громад, як у цьому взяти участь. Це показовий момент, який свідчить про те, що молодь ці процеси турбують», - розповідає доцент кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права юридичного факультету ДонНУ Лілія Нікітенко.

Варто зауважити, що студенти, які взяли участь у круглому столі, - це не стандартний перший курс, адже вони до вступу в університет вже закінчили навчальний заклад і отримали дипломи молодшого спеціаліста, а вже за рік отримають і ступінь бакалавра і перед ними постане питання працевлаштування, ймовірно, що й в органах місцевого самоврядування.

Майбутня юрист Катерина Базюк каже, що її однокурсники зацікавлені у тому, щоб зрозуміти, як працює місцеве самоврядування насправді, а не лише виходячи з «букви закону», а також побачити, як це відбувається конкретно на Вінниччині.

Читайте також: На Закарпатті вчили студентів створювати Європу у своїй громаді

«Окрім того, хочеться усвідомити, зрозуміти для себе, чи потрібно надалі заглиблюватися у цю царину права, щоб далі реалізовуватися у цьому напрямку. Що стосується реформи децентралізації, ми аналізуємо всі новини, зміни, які вже відбулися, і нам дуже цікаво, чи реалізується ця реформа як щось дійсно позитивне, як ми цього очікуємо, або ж її чекає доля більшості українських новацій», - каже Базюк.

Під час круглого столу обговорювались питання європейського досвіду розвитку місцевого самоврядування в контексті бази напрацювань ОТГ Вінниччини та перспектив для розвитку територій. Також серед основних тем була децентралізація, її ціннісний вимір і перші кроки та перспективи місцевого самоврядування в умовах реформи адміністративно-територіального устрою.

Окрім того, учасників зібрання ознайомили з особливостями освітнього простору в оновлених громадах і розповіли про нові соціальні сервіси ОТГ з огляду на європейський досвід. Насамкінець присутні обговорили значимість молодіжних ініціатив - як чинника сталого розвитку місцевого самоврядування.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації.

Фото: Вінницький ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-