На Херсонщині розводять бройлерних ягнят асканійської селекції

На Херсонщині розводять бройлерних ягнят асканійської селекції

Фото
Укрінформ
На Херсонщині науковці Інституту тваринництва степових районів «Асканія-Нова» розводять за пришвидшеною - бройлерною технологією ягнят асканійської селекції.

Про це повідомляє офіційний сайт Департаменту АПР Херсонської ОДА.

«Ми вже отримали в другому поколінні чудові генотипи, які гарно себе почувають на півдні України», - розповів директор Інституту тваринництва степових районів «Асканія -Нова» Юрій Вдовиченко.

Традиційним для Херсонщини завжди був вовняний та м'ясо-вовняний напрямок. Але останнім часом спостерігається стабільний попит на баранину та ягнятину, тому науковці Інституту працюють над створенням чисто м’ясної породи української селекції. Нова порода створюється шляхом схрещення генотипів трьох м’ясних порід: двох зарубіжних та однієї української – асканійської селекції.

Як наголосив директор Інституту, всі селекційні розробки проводяться з урахуванням сучасних вимог та викликів. На момент забою тушка 6-8 місячного ягняти має бути вагою рівно 20 кг. Тільки такі стандарти визнають на міжнародному ринку – і при розробленні технологій це враховують.

Крім того, вільних пасовищ на Херсонщині немає – їх не вистачає в усьому світі. Тож, передбачена технологія стійлово-вигульного утримання тварин, з обмеженим використанням пасовища. При цій технології вівці швидко набирають вагу, а м’ясо залишається ніжним. У результаті отримують продукт, що користується високим попитом - бройлерна ягнятина.

Вдовиченко зазначив, що розробки Інституту широко застосовуються в тваринництві: установа реалізує молодняк та технології товарного і племінного утримання, надає науковий супровід по створенню племзаводів і товарних ферм – як по Україні, так і в ближньому зарубіжжі. У колишньому СРСР до 80% поголів’я овець становили породи селекції асканійського інституту, тож Інститут має величезний досвід та наукову базу, щоб покращити ситуацію із вирощуванням овець в регіоні.

Читайте також: НБУ планує підвищити захист прав власників платіжних карток

Директор Департаменту АПР Херсонської ОДА Олександр Паливода упевнений: щоб відродити галузь потрібний комплекс заходів. Тут має спрацювати і нова державна програма підтримки галузі тваринництва, до якої в перелік напрямків включено вівчарство. Потрібна популяризація напрямку, інформування про напрацювання науки – селекцію та технології, про попит на вівчарську продукцію. А головне – потрібна потужна наукова складова. Інститут тваринництва «Асканія-Нова» - це національний науковий центр з вівчарства, отже він має стати головним осередком відродження галузі на Херсонщині і в Україні.

Фото: Херсонська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-