Біля погруддя Жукова в Харкові спалахнув скандал

Біля погруддя Жукова в Харкові спалахнув скандал

Фото
Укрінформ
Противники і прихильники маршала Жукова зійшлися у словесній перепалці на акції біля його погруддя у Немышлянскому районі Харкова.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів лідер громадської організації "Антикорупційний блок учасників АТО" Антон Сосницький.

"В акції взяли участь представники двох завідомо опозиційних сторін. Одні - до ста осіб - тримали плакати з намальованими відбитками скривавлених долонь і написами: "Жуків кат, а не герой". Інші - два десятки людей, переважно похилого віку, прийшли до погруддя, маючи намір, як вони кажуть, захистити його від "вандальної демонтажу". У ході акції могли бути запрограмовані зіткнення. Однак поліція забезпечила правопорядок, і сторони обмежилися словесною перепалкою", - зазначив Сосницький.

За його словами, харківські патріотичні організації, у тому числі, "Антикорупційний блок учасників АТО" і "Національний корпус" зазвичай діють у рамках закону.

"16 травня ми провели інформаційну акцію біля погруддя маршала, роз'яснюючи людям, яку криваву роль зіграв Жуков під час війни. Але ми ніколи б не пішли на самовільний демонтаж погруддя або проведення акції, де запрограмовані провокації", - додав Сосницький.

З ним згоден і лідер громадської організації "Світанок" Вадим Поздняков: "Річ у тому, що погруддя Жукова досі є у реєстрі пам'яток місцевого значення. Ми вже направили звернення до Мінкульту про виключення погруддя з реєстру. Тільки тоді може бути ухвалено законне рішення про демонтаж цього пам'ятника".

Як повідомляв раніше Укрінформ, 17 травня активісти "Національного корпусу" принесли до Харківської міськради опудало - символічну фігуру Жукова, й облили його червоною фарбою, що означає криваві діяння маршала, якому було не шкода солдатів.

Активісти також обклеїли вхідні двері міськради листівками з інформацією про провальні воєнні операції під керівництвом маршала, який сказав щодо масової загибелі солдатів: "Нічого, баби інших понароджують".

Перш, ніж піти, активісти зробили на асфальті напис: "Нацкорпус попереджує". З міськради до них ніхто не вийшов.

Читайте також: Нацкорпус приніс до міськради Харкова опудало маршала Жукова

9 травня Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив у Facebook, що готовий задовольнити петиції харків'ян про знесення намету "Все для перемоги" на площі Свободи і повернення нинішньому проспекту Григоренка імені маршала Жукова.

14 травня міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула петицію з проханням повернути ім'я маршала Жукова проспекту, який після декомунізації носить ім'я Григоренка. Члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради та підготувати пропозицію щодо вшанування пам'яті Петра Григоренка в найменуванні іншої вулиці.

Фото: АТН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-