У Харкові на етносвяті показали інтерактивне

У Харкові на етносвяті показали інтерактивне "Українське весілля"

Фото
Укрінформ
Інтерактивний проект "Українське весілля" зібрав на площі Конституції біля Харківського історичного музею імені Миколи Сумцова кілька сотень шанувальників народних обрядів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Група студентів Харківської державної академії культури в українських національних костюмах, а також зайняті у дійстві три десятки школярів розіграли сцену сватання за старовинним українським обрядом.

Етно-свято біля історичного музею у Харкові / Фото: Мадієвський В'ячеслав, Укрінформ

Тут і стіл з частуванням - варениками та пампушками, за яким сидять родичі нареченого Івана, і заморські наречені, яких одну за одною відхиляє за невміння господарювати у будинку вибаглива мати Івана, і сусідська дівчина Оксана, яка вбачала в якості нареченого саме Івана і тому вручила гарбуз на знак відмови залицяльникові Грицю, та, звичайно, свати з короваєм і рушниками, обрядові пісні під час домовлянь ... і ось, нарешті, наречений і наречена запрошують гостей на загальний танець під звуки українських пісень.

І нехай у деяких юних артистів, які зображали дорослих героїв дійства, у поспіху відклеїлися вуса, це не вплинуло на загальне враження: глядачі аплодували учасникам театралізованого обряду, підспівували їм і з задоволенням пригощалися пампушками ...

"Українське весілля" - спільний проект відділу етнографії історичного музею і кафедри музеєзнавства та пам'яткознавства Харківської державної академії культури. Сценарій писали спільно. У проекті використано обрядові пісні, записані студентами під час етнографічних експедицій рідним краєм і записи обрядів Слобожанщини з колекції музею, а їх кілька тисяч.

"Вважаємо, свято вдалося, у всякому разі, відразу після нього більшість глядачів записалися на безкоштовну екскурсію виставковими залами нашого музею", - зазначила одна з організаторів дійства, завідуюча етнографічним відділом музею Олена Пантелей.

За її словами, проект "Українське весілля" реалізований у рамках сьогоднішньої програми "Ніч у музеї".

"Крім денної частини, де, серед іншого, з полудня вже відбулися "Лицарський турнір" за участю вихованців міського Центру дитячої творчості, які продемонстрували бойові танці з піками, булавами та сокирами, виставки виробів народних майстрів та майстер-клас килимарства на справжньому ткацькому верстаті, передбачено і вечірню частину. Це і квест "У пошуках скарбів" з завданнями і призами для відвідувачів музею, та інтерактивна історія відеоігор на комп'ютерах в актовому залі музею і ознайомчі екскурсії центром міста "Архітектурні візитки Харкова: завмерла історія або живі легенди?", - пояснила Пантелей.

Читайте також: У Чернігівському художньому музеї відтворять побут Марії Примаченко

Як розповіли кореспондентові Укрінформу в Харківській міськраді, у загальноміській акції "Ніч музеїв", присвяченій Міжнародному Дню музеїв, беруть участь 24 культурних установи, які підготували для відвідувачів виставки, перфоманси, концерти та лекції під відкритим небом.

У Харкові відбулись чергові змагання серії «Ігри героїв» / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

У цей час на площі Свободи біля палатки "Все для перемоги" тривають спортивні змагання "Ігри нескорених" (Invictus Games) за участю військовослужбовців АТО та ветеранів з інвалідністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-