Сумська міськрада достроково закрила сесію через збій системи для голосування

Сумська міськрада достроково закрила сесію через збій системи для голосування

Укрінформ
Збій в електронній системі "Рада" під час чергової сесії Сумської міськради, змусив депутатів 15 травня після двогодинної роботи у ручному режимі голосування перервати засідання.
Було вирішено продовжити сесію за два тижні - 29 травня повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У мене немає пояснень, чому система веде себе так своєрідно. Треба, щоб у цій ситуації розібрались компетентні органи», - заявив депутатському корпусу начальник відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення сумської мерії Віктор Беломар.

На сесії, зокрема, депутати розглянули проект рішення про звернення до Верховної Ради України щодо якнайшвидшого проведення інавгурації новообраного Президента України, який, втім, не набрав необхідної кількості голосів.

«Ми, депутати Сумської міської ради, глибоко стурбовані ситуацією з недотриманням Верховною Радою України конституційних прав та свобод громадян… Офіційно результати виборів були оприлюднені Центральною виборчою комісією 30 квітня 2019 року. Однак станом на 15 травня 2019 року Верховною Радою України досі не ухвалено відповідного рішення про скликання урочистого засідання з нагоди вступу на посаду новообраного Президента України», - йшлося у зверненні.

У зв’язку з цим депутатський корпус звертався з проханням до парламенту вжити всіх заходів для прискорення інавгурації новообраного Президента України відповідно до вимог Закону України «Про вибори Президента».

«Дотримуючись положень статті 87 Закону України «Про вибори Президента України», а також положень пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 14 грудня 2004 року №2227-IV «Про порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складанню присяги новообраним Президентом України» — на 19 травня 2019 року призначити урочисте засідання Верховної Ради України, на якому відбудеться інавгурація новообраного Президента України», - говорилося у проекті рішення.

Однак депутати його не підтримали: за цей проект проголосував 21 обранець, проти було 2, 7 утрималися. Таким чином для прийняття звернення не вистачило одного голосу.

Загалом, аби взяти за основу проект цього рішення депутатських голосів вистачало, однак потім депутати не підтримали пропозицію свого колеги Дмитра Лантушенка вилучити з проекту дату інавгурації, що в результаті й вплинуло на результати голосування.

Читайте також: У Сумську мерію викликали СБУ для перевірки системи "Рада"

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 15 травня, під час проведення другого пленарного засідання 58-ї сесії Сумської міськради електронна система голосування «Рада» дала хибну інформацію. Зокрема, при внесенні питань до порядку денного виникла розбіжність між результатами голосування і кількістю присутніх у залі, що згодом засвідчили і тестові голосування.

Мер Сум Олександр Лисенко з цього приводу попросив викликати співробітників СБУ, аби ті разом з фахівцями міськради разом з’ясували, чи було втручання у систему «Рада».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-