Судді у справі Труханова скаржаться, що Холодницький шле їм

Судді у справі Труханова скаржаться, що Холодницький шле їм "відписки" латиною

Лист
Укрінформ
Судді Сергій Черевко, Дмитро Передерко та Віктор Корой, які розглядають справу мера Одеси Геннадія Труханова, поскаржилися Вищій раді правосуддя, що керівник САП Назар Холодницький перешкоджає розгляду справи.

Лист за підписами трьох суддів Малиновського райсуду Одеси, розміщений на сайті Вищої ради правосуддя у Реєстрі повідомлень суддів про втручання.

Зокрема, судді нагадують, що станом на 9 квітня 2019 року судове слідство у справі Труханова було фактично завершено, але прокурори заявили клопотання про відкладення засідання, аби скласти та погодити новий обвинувальний акт. З 16 квітня прокурори не з’являються до суду, через що було відкладено 5 засідань, - із цього судді роблять висновок, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура не виконує своїх обов’язків та створює "штучні умови для перешкоджання розгляду кримінального провадження".

Також судді скаржаться на "образливе ставлення" та "нехтування елементарними правилами ділової етики".

Серед іншого у скарзі наводиться такий уривок із листування з САП: "Як зазначали античні мудреці "Suis quaeque temporibus" (всьому свій час), а тому неможливо виконати певну роботу швидше, ніж для цього необхідно критично мінімальний час, як би кому цього не хотілося. I хоч суд призначатиме засідання щодня, це аж ніяк не прискорить вивчення нового обвинувального акту і його погодження прокурором вищого рівня, а навпаки відволікає прокурора на написания цього та інших листів, а суддів – від розгляду не менш важливих кримінальних проваджень, які роками не знаходять свого остаточного вирішення".

Також судді вказують, що керівник САП Холодницький на засіданні ВР заявив: "Оскільки виникла необхідність про зміну обвинувачення, я як керівник САП повинен її погодити. Я буду її погоджувати рівно стільки, скільки мені треба часу, щоб вивчити нове обвинувачення", "я думаю, найближчим часом, після мого виходу з найближчої відпустки, ми обов'язково погодимо цю зміну обвинувачення", "я сподіваюся, що ця справа буде розглянута в антикорупційному суді".

Судді просять генпрокурора Юрія Луценка та голову Вищої ради правосуддя Володимира Говоруху відреагувати на бездіяльність Холодницького, що, на їхню думку, "підриває авторитет правосуддя".

Як повідомляв Укрінформ, Малиновський райсуд Одеси не зміг 24 квітня продовжити слухання "справи Труханова" через неявку прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які підтримують обвинувачення.

Читайте також: Суд у "справі Труханова" перенесли - не прийшли прокурори САП

Останнє засідання у справі заводу "Краян" відбулося 9 квітня. Тоді прокурор САП Кравченко звернувся з клопотанням до колегії суддів Малиновського райсуду про надання змоги у 3-тижневий термін змінити обсяг обвинувачення восьми фігурантам справи. Але суд відклав слухання лише на тиждень. Проте 16 квітня, після тижневої перерви, прокурори САП, які мали змінити обсяг обвинувачення, до суду не з'явилися. Суд переніс засідання за клопотанням керівника САП Холодницького на 22 квітня. 22 квітня керівник САП листом сповістив, що йому подали на розгляд ізмінений обсяг обвинувачення - потрібен час на ознайомлення й оцінку скоригованого документа, тому керівник САП знову попросив відкласти засідання суду. Судова колегія взяла це до уваги, і призначила засідання на 24 квітня. Це засідання також не відбулося.

За даними слідства, мер Одеси Геннадій Труханов і декілька посадовців міськради та підприємців протягом липня-грудня 2016 року заволоділи значними коштами місцевого бюджету при придбанні за завищеною ціною - 185 мільйонів гривень - будівлі збанкрутілого одеського заводу "Краян". Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі "Краяна" її було придбано за 11,5 мільйона гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-