Перейменування та знесення волонтерського намету: активісти Харкова вийшли на протест

Перейменування та знесення волонтерського намету: активісти Харкова вийшли на протест

Фото
Укрінформ
У центрі Харкова, на площі Свободи, біля намету "Все для перемоги" півтисячи містян вимагали від міської влади захистити цей об'єкт, який уже 5 років розповідає харків'янам про події на Сході України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники акції під національними та червоно-чорними прапорами, у військовому камуфляжі та з нашивками "Національного корпусу", громадських організацій "Фрай Кор" та "Традиції та порядок" зібралися опівдні біля намету, петицію про знесення якого має розглянути міська влада. Серед учасників акції є й представники духовенства.

Акція розпочалася з молебню, хорового виконання "Многая літа" на честь захисників Вітчизни та гімну України. Учасники скандували "Слава Україні - героям слава!", "Слава нації - смерть ворогам!". Не обійшлося без відомих кричалок про Путіна, а на додачу - ще й про міського голову Геннадія Кернеса.

У Харкові відбулося віче проти зносу намету "Все для перемоги" / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"Міська рада на чолі з Геннадієм Кернесом продиктувала нам протягом трьох днів забрати намет з площі, бо нібито він встановлений у 2014 році поза законом. Але ми вже 5 років поспіль щороку направляемо до міськради повідомлення, що згідно зі ст. 39 Конституції України маємо право на проведення мирних акцій та зборів, керуючись правом на свободу слова. До того ж, це не просто намет, це - своєрідний пікет, що, як блокпост у центрі міста, стоятиме до кінця війни, нагадуючи землякам про патріотизм", - зазначив один з координаторів Харківського Євромайдану Ігор Рассоха.

Депутат міськради 6 скликання Дмитро Маринін заявив, що вже звернувся до Управління СБУ в Харківській області з заявою щодо "кримінальних планів Кернеса" знести намет та повернути "декомунізованому" проспекту Григоренка ім'я радянського маршала Георгія Жукова. "Вже відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного режимів) з санкцією позбавлення волі від 5 до 10 років с конфіскацією майна", - наголосив він.

Водночас Маринін зауважив, що, за його інформацією, Кернес виїхав з готелю "Національ", де проживає і до якого сьогодні мала відбутися хода. У цьому зв'язку він заявив, що активісти "не чекатимуть провокацій" і цей захід скасовується. "Але ми зробимо так, що ти сам вийдеш до народу", - сказав депутат, звертаючись до Кернеса.

У виступах інших учасників акції, серед яких були й демобілізовані бійці, зокрема з 92-го батальйону, пролунали пропозиції звернення до міської влади щодо цілодобової охорони намету "Все для перемоги" та створення меморіалу у сквері на площі Свободи, а також використання намету як центру виховної роботи з молоддю.

Нині на площі триває збір пожертв для армії. Люди також підписують звернення до депутатів міськради і членів виконкому проти знесення намету та проти повернення проспекту Григоренка попередньої назви.

Читайте також: У Харкові взяли під охорону волонтерський намет, який схотів знести Кернес

Після цього відбудеться хода учасників акції до площі Конституції, де буде прийняте звернення до Президента України з приводу ситуації у Харкові.

На площі чергують більше 200 правоохоронців. Інцидентів немає.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня Харківський міський голова Геннадій Кернес на своїй сторінці у Facebook написав, що готовий підтримати петиції щодо знесення намету "Все для перемоги" на площі Свободи і повернення проспекту Григоренка колишнього імені - Маршала Жукова.

Після того як петиції набрали необхідні 5 тисяч голосів, він пообіцяв, що міська рада розгляне їх найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-